Annons

Gandalf gjorde Ian till en världskändis

Trots 40 år på teaterscenen och en mängd kritikerrosade filmroller kommer Ian McKellen alltid att förknippas med en spetsig hatt och ett yvigt skägg. I jul är det final för trilogin som gjorde Sir Ian till världens mest älskade trollkarl
Nyheter • Publicerad 11 december 2003

Innan Sagan om ringen var han mest känd för sina Shakespearetolkningar och sina psykopatroller. Med isblå ögon och ett varggrin som kan tolkas som både varmt och ondskefullt har Ian McKellen satt djupa spår med filmer som Bent, Richard III och Gods and monsters. Han har spelat nazist och judisk lägerfånge, gayaktivist och lieman.

1990 dubbades han till riddare av drottning Elisabeth och är sedan länge en ivrig Strindbergbeundrare - han har spelat rollen som Edgar i Dödsdansen över hela världen. Men för att uttrycka det krasst: vem bryr sig? Anledningen till att han älskas av massorna är betydligt enklare - för dem är han en vithårig trollkarl i klänning som ska rädda världen.

Annons

Den tredje och sista filmen i Sagan om ringen-sviten går upp på biografer över hela världen i mitten av december. Alla inblandade hävdar att den blir ännu maffigare och ännu mer dramatisk än föregångarna, men för Ian McKellen är Sagan om konungens återkomst betydligt mer än filmisk ögonfröjd.

- För mig handlar Tolkiens berättelser om krig och fred, att det är värt att kämpa för freden. Han skrev böckerna medan det andra världskriget pågick och han hade genomlevt det första världskriget. När vi spelade in filmerna tänkte jag alltid på Saron, som spelas av Christopher Lee, som Adolf Hitler. Det gjorde det lättare att sätta mig in i min roll - rollen som bekämparen av det onda. Det onda som inte under några omständigheter får vinna, för då betyder det jordens undergång.

Angeläget budskap

Med den ökade oron i världen är berättelsens budskap mer relevant än någonsin. McKellen menar att publiken både kan dra paralleller mellan Ringens värld och vår egen kaotiska värld och få tillgång till ett lyckligt slut.

- Vi lever i en värld när makten tillhör en handfull människor och vi är alla beroende av deras nycker. Vi behöver fler människor som Gandalf, Frodo och deras vänner här

i världen. När första filmen i trilogin kom ut pågick kriget i Afghanistan. Sedan har det fortsatt i Irak och på andra platser i världen. Vi lever i en orolig tid och flyr gärna in i sagans värld. Tolkiens berättelser är modern mytologi där det goda alltid vinner, det känns fint för biobesökare att se sådant just nu.

Hur lång tid har gått sedan ni avslutade inspelningarna?

- Vi gjorde färdigt det mesta för ett par år sedan, men under det senaste året har det varit flera resor till Nya Zeeland för att spela in extrascener. Senast var jag där i fem veckor i somras och spelade in berättarrösten.

Håller du kontakt med de andra skådespelarna?

- Vi träffas då och då i intervjusammanhang. Vi träffades i somras också, när vi arbetade i Nya Zeeland. Viggo är annars den jag har mest kontakt med. Jag är mycket konstintresserad och Viggo är en fantastisk konstnär. Jag har varit på några av hans foto- och konstutställningar. Han fick mycket inspiration under sin tid på Nya Zeeland, detta speglas i hans konst och bidrar till ytterligare fina minnen.

Annons

Vilka är dina bästa minnen från inspelningarna?

- De mest bestående minnena är själva filmerna. Regissören Peter Jackson visade mig nyligen klipp från borttagna scener med Gandalf. Det väckte massor av goda minnen från inspelningarna. Det är väldigt speciellt att Peter Jackson fått göra den här filmen helt på egna premisser. Filmstudion gav honom fria händer. Dels fick han spela in allting i sitt hemland Nya Zeeland, och inte i Hollywood. Dels fick han fria händer att anlita de filmarbetare och skådespelare han själv önskade. Inte heller har studion lagt sig i hur filmerna berättas. Det var inga kompromisser för Peters del och det är något mycket unikt i filmbranschen. De mest bestående minnena är som sagt filmerna själva och Nya Zeeland som land, som med sin natur och gästfrihet kan bidra till att hålla minnena vid liv.

Kommer du att sakna Nya Zeeland?

- Ja, mycket. Men det ligger

ju kvar så man kan ju resa dit

när man vill. Nya Zeeland påminner mig mycket om Sverige, det är rent och vackert och har massor av trevliga människor.

Har du tillbringat mycket tid

i Sverige?

- Jag spelade nyligen Edgar

i August Strindbergs Dödsdansen i Stockholm. Det är en trevlig stad. Jag fick också besöka några skärgårdsöar och det är en väldigt speciell natur som jag tycker mycket om.

Annons

Gandalf är mest känd

I och med filmer som X-Men och Sagan om ringen-filmerna har du blivit en stor kändis bland barn och ungdomar. Blir du igenkänd som Ian eller som Gandalf?

- Gandalf! Det är ingen som bryr sig om att de träffar Ian McKellen. Haha! I somras besökte jag barnfilmsfestivalen Giffoni i Italien. Jag vet inte vad jag hade väntat mig när jag kom dit, men den lilla staden är under festivalen proppfull med barn från hela världen som älskar film och det är de som dömer

internationella filmer, samt intervjuar besökare som jag själv. Det var en spännande upplevelse.

Blev det hysteriskt autografskrivande?

- Ja!! Flera hundra autografer under loppet av några minuter. Men det var ingen som brydde sig om att jag heter Ian, alla ville bara möta mannen som spelar Gandalf. Det är Gandalf som är idolen, inte jag. När jag ombeds skriva Gandalfs autograf brukar jag svara "ledsen, men Gandalf ger inga autografer du kan få min däremot".

Varför är Gandalf så omtyckt, tror du?

- Därför att han är snäll, pålitlig och har massor av humor. Han är omtyckt av sina vänner och han är en vän som ställer upp i alla lägen. Han har en mycket speciell och genomgod människa. En sådan person som barn uppskattar mer än vuxna.

Det finns många hängivna Tolkien-fans, har du varit med på någon sådan sammankomst?

- Efter premiären av Saga om ringen i Los Angeles var jag inbjuden, tillsammans med filmmakarna och de andra skådespelarna, till ett party arrangerat av Tolkienfans. Det var jättetrevligt. De älskade filmen och var väldigt exalterade över att Tolkiens böcker filmatiserats.

Annons

Kände inte igen alven

Var de utklädda till Frodo och Gandalf?

- Nej, inte den gången. Jag har hört att det finns föreningar som ägnar sig åt rollspel av Sagan om ringen, men jag har inget intresse av att medverka i något sådant.

Vad gör du när du inte arbetar?

- Träffar vänner och familj. Jag har ett rikt nätverk av vänner och tycker mycket om att gå på middagar och restauranger, jag älskar att umgås med människor, prata och utbyta erfarenheter.

Vad arbetar du med just nu?

- Jag har precis avslutat inspelningarna av en film som heter Asylum. Det är en filmatisering av Patrick McGraths bok med samma namn, och filmmanuset är skrivet av en av mina favoriter bland manusförfattare: Patrick Marber. Asylum utspelar sig på ett mentalsjukhus 1959 och jag spelar en psykiatriker som blir vän med en kollegas hustru, spelad av Natasha Richardson. En av huvudrollerna i filmen spelas av nyzeeländaren Marton Csokas, som även spelade med i Sagan om ringen. Det var lustigt för första inspelningsdagen för Asylum kom han fram till mig och frågade om jag minns att vi träffats tidigare. Jag kände inte igen honom alls och tyckte det var lite pinsamt. Sedan insåg jag att alla de gånger jag träffat honom tidigare var han klädd och sminkad som en alv! Inte konstigt att jag inte kände igen honom.

Några andra planer för den närmaste framtiden?

- Innan jag påbörjar arbetet med nästa filmprojekt ska jag till Australien för att spela i Dödsdansen på teaterscenen och så planerar jag att fira av avslappnad jul i goda vänners lag. (PM)

Monika Agorelius

Karin Svensson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons