Annons

Galleri täcker över tavlor efter klagomål

Konst • Publicerad 6 maj 2019
Saatchi Gallery i London har täckt över två konstverk efter klagomål. Arkivbild.
Saatchi Gallery i London har täckt över två konstverk efter klagomål. Arkivbild.Foto: Sang Tan/AP/TT

Saatchi Gallery i London har täckt över två tavlor efter att klagomål från muslimska besökare, som anser att konstverken smädar islam. Tavlorna är en del av en ny utställning av konstnären SKU och föreställer nakna människor som täcks av skrift på arabiska, i en form som liknar den amerikanska flaggan. Konstverken ska symbolisera konflikten mellan USA och islamiska extremister, skriver .

Men eftersom man har inkluderat den muslimska trosbekännelsen, som är en av islams fem pelare, har museet fått klagomål och därför valt att täcka över tavlorna. Museet har inte velat ta bort dem från utställningen helt, utan vill att besökarna ska kunna se verken som döljer sig under tyget och dra sina egna slutsatser.

– Det är en respektfull lösning som bidrar till en debatt om yttrandefrihet respektive den upplevda rätten att inte behöva bli kränkt, säger konstnären enligt The Independent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons