Annons

G20-ministrar gör upp om skuldlättnader

En våg av statsfinansiella problem i fattiga länder befaras komma i kölvattnet på covid-19-pandemin. Inför det har finansministrarna i de så kallade G20-länderna gjort upp om ett nytt ramverk för att omstrukturera statsskulder.
Ekonomi • Publicerad 13 november 2020
G20-gruppens finansministrar har gjort upp om ett ramverk för skuldlättnader för fattiga länder i covid-19-pandemins spår, baserat på arbetet i den så kallade Parisklubben. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Pandemin har slagit hårt ekonomiskt mot många tillväxtländer. G20-ländernas finansministrar är eniga om att mer kommer att behöva göras för att hjälpa de drabbade länderna än dagens system med tillfälliga betalningsfrister, som kommer att förlängas till juni 2021.

Det nya ramverket hämtar inspiration från den så kallade Parisklubben, en informell sammanslutning av långivare som använts för att förhandla om skuldrekonstruktion.

Annons

Statliga långivare kommer enligt ramverket att förhandla om skuldrekonstruktion med låntagaren, som i sin tur förväntas begära samma eftergifter från långivare i den privata sektorn.

Detta skulle bland annat innebära att Kina inte längre skulle kunna undanta kinesiska banker från skuldnedskrivningar när alla andra långivare går med på det.

G20-ländernas ledare väntas formellt bekräfta uppgörelsen på ett virtuellt möte nästa vecka.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons