Annons

Fyran gör det inte lätt för Luuk på julafton

Svenskar är djupt traditionsbundna. Detta är också ett välkänt fenomen för Sveriges Television som nog aldrig kommer att rucka på ett gammalt invant mönster med Kalle Anka och hans vänner på julaftonens eftermiddagen och Karl-Bertil Jonsson när kvällen börjat nalkas.
Nyheter • Publicerad 24 december 2003

Och så en julaftonvärd som håller ihop alltsammans enligt samma invanda recept

Årets stora fråga i den lilla begränsade tv-världen tycktes vara vem som skulle efterträda Arne Weise, tända ljus, påannonsera program och gulla så där lite lagom med tittarna. Allt för att bygga upp den julstämning som förväntas.

Annons

Nu har herr Weise med årens rätt kastat in handuken - eller tvingats kasta in densamma - och efterträds denna eftermiddag av Lotta Bromé. Utan att darra på manchetten har hon sagt sig vara redo att ta över det ansvarsfulla uppdraget och tillfredställa svenska folkets förväntningar. Det klarar hon säkert galant.

Fast nog är det lite svårt att förstå uppståendelsen kring värdbytet. Egentligen är det väl inte konstigare än vilket traditionellt hallå-jobb som helst, omgärdat av lite julpynt?

Som vanligt är det späckat med program

i alla kanaler. Alla vill spänna musklerna lite extra i juletid.

Fast Fyran tycks givit upp kampen om julaftonens tittare redan innan matchen börjat. Kristian Luuk har kallats in som någon slags Lill-Weise, för att hålla ihop trådarna. Men det är sannerligen inte mycket till köttben den stackaren givits att kasta ut till tittarna.

Två tongivande regeringsgossar är inkallade för att ge tyngd åt tillställningen. På eftermiddagen ska han i ett kortare inslag med Göran Persson, beledsagad av ny hustru, bjuda på smakprov från ett estniskt julbord. Och senare på kvällen planeras också ett kortare gästspel av Bosse Ringholm kring julklapparnas egentliga värde. Låter det kul?

- Vi har massor av spännande idéer om hur julafton på TV4 ska se ut, låter Kristian Luuk meddela via sin presstjänst.

Jo, man tackar för detta spirituella nytänkande. Fast mest tycker man nog synd om Luuk som sannerligen inte har särskilt mycket spännande att bjuda på, denna sin premiärafton som julvärd.

Vad sägs om Beredskapspojkar, en gammal blek militärfars från 1941, när de flesta sitter bänkade för att se Kalle Anka? Eller Kenodragning från Visby? Eller Skärgårdstugg, matlagningsprogrammet med Rickard Sjöberg och kocken Mikael Björklund? Eller en hel timmes repris av Äntligen hemma med hurtigt julpyssel och julklappstips (!), samtidigt med Karl-Bertil Jonsson? Eller kanske Motowns två år gamla julkonsert vid niotiden på kvällen?

Visserligen kastar man lite senare under aftonen in den riktigt vassa filmthrillern När lammen tystnar. Fast den har väl å andra sidan varenda människa sett både en, två och tre gånger vid det här laget.

Annons

Nej, Kristian Luuk får det sannerligen inte lätt att ordna några tittarsiffror att tala om för Fyran, trots förstärkning från regeringskanslet. Det verkar som om kanalen vikit ner sig helt och utgått från att folk ägnar sig åt helt andra saker än tv-tittande denna julafton. Kanske har man i så fall satsat rätt.

Det kanske rentav var den spännande idé som förutskickades.

Lars Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons