Annons

Fyraåring drunknade i pool – tre åtalas

En fyraårig pojke miste livet när han i somras tog sig ut från sin förskola i Södertälje och drunknade i en pool.
Tre personer har nu åtalats misstänkta för vållande till annans död.
Brott • Publicerad 6 december 2022
Tre personer åtalats efter att en fyraårig pojke på rymmen från en förskola i Södertälje drunknat i en pool. Arkivbild.
Tre personer åtalats efter att en fyraårig pojke på rymmen från en förskola i Södertälje drunknat i en pool. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 14 juni i år tog sig pojken ut från förskolan i Södertälje genom att klättra över ett lågt staket vid ett tillfälle när ingen vuxen såg.

Efter en stor sökinsats i området hittades pojken i en privat pool. Han avled till följd av drunkning.

Annons

De tre åtalade personerna har alla högt uppsatta roller inom förskoleverksamheten eller den stiftelse som äger fastigheterna och tomten. En av dem hade tillsynsansvar för pojken vid tillfället och ska enligt åklagaren ha brustit i sin uppsikt.

Enligt kammaråklagare Cecilia Tepper har de ansvariga inte heller vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder för att åtgärda det låga staketet vid förskolan, genom att till exempel spärra av området eller att placera en pedagog med uppsikt över staketet.

– Oaktsamheten har bestått i en underlåtenhet i att åtgärda det här staketet som jag påstår att man har känt till har varit bristfälligt, säger Cecilia Tepper till TT.

Hon menar att underlåtenheten att vidta säkerhetsåtgärder var avgörande för att fyraåringen tog sig till poolen och drunknade.

Åklagaren har yrkat att stiftelsen ska betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Den familj som äger poolen har enligt åklagaren haft ett poolskydd och viss uppsikt då några av dem var hemma. De har därmed inte varit oaktsamma och misstänks inte för brott.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons