Annons

Fyra döms för mord – misstänks varit torpeder

Fyra unga personer döms för mord efter en rättegång om två mord 2018. Två personer döms för ett mord på Lidingö, medan två andra döms för ett mord i Göteborg. Åklagarna beskriver båda som beställningsmord. Men ingen döms för att ha beställt dåden.
Brott • Publicerad 10 juni 2019
En 32-årig man sköts ihjäl i sin bil i Guldheden i Göteborg i maj 2018. Nu döms två unga personer för mordet, medan två andra döms för ett liknande mord på Lidingö två veckor senare. Enligt åklagarna var bägge dåden beställningsmord. Men ingen döms för att ha beställt dem.
En 32-årig man sköts ihjäl i sin bil i Guldheden i Göteborg i maj 2018. Nu döms två unga personer för mordet, medan två andra döms för ett liknande mord på Lidingö två veckor senare. Enligt åklagarna var bägge dåden beställningsmord. Men ingen döms för att ha beställt dem.Foto: Adam Ihse/TT

En 23-årig man får livstids fängelse för dödsskjutningen av en 57-årig man på Lidingö i början av juni förra året. En 18-årig man får sluten ungdomsvård i fyra år för samma brott. Totalt döms sju personer i ärendet, tre av dem för medhjälp till mordet.

Samtidigt döms en 20-årig man och en 17-årig flicka för att tillsammans ha skjutit ihjäl en 32-årig man i hans bil i stadsdelen Guldheden, nära Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, två veckor före mordet på Lidingö. 20-åringen, som även döms för medhjälp till mordet på Lidingö, får 14 års fängelse i domen från Göteborgs tingsrätt. Den 17-åriga flickan får sluten ungdomsvård i nästan tre år.

Friad från anstiftan

Annons

Enligt åklagarna var båda dåden beställningsmord mot betalning, vilket innebär att de som utförde dåden varit så kallade torpeder.

En man som åtalats för anstiftan av mordet i Göteborg frias dock för detta. Åklagarna hävdar att mordet kan kopplas till en konflikt mellan kriminella grupper, men mannen som åtalats för anstiftan nekar till att ha känt något fiendskap mot 32-åringen.

Två 18-åriga flickor döms också i samband med mordet i Guldheden. En av dem har berättat att de tog emot cirka 100 000 kronor, som skulle lämnas vidare till de två nu morddömda ungdomarna.

"Lovade pengar"

Ingen har åtalats för anstiftan till mordet på Lidingö.

– Vi har fört en bevisning kring att de åtalade personerna blivit lovade pengar för att göra detta. Det är motivbilden. Men vem som anlitat dem, utlovat pengar eller beställt mordet, det har vår utredning inte kunnat ge svar på, säger kammaråklagare Sara Norling.

Under rättegången framkom uppgifter om att mordet på Lidingö kan ha haft samband med en ekonomisk tvist. Tingsrätten anser att det talar för att de åtalade inte haft något personligt motiv för dådet.

Sköts i trappuppgång

Den 57-årige mannen sköts med automatvapen mitt på dagen i ett bostadsområde.

– Man sköt från bara några meter rakt in i portuppgången på ett flerfamiljshus. Många var hemma och reagerade när skotten föll, tittade ut och gjorde olika iakttagelser, säger Sara Norling.

Efter skottlossningen blev 57-åringen slagen i huvudet med skjutvapnet. Fem personer åtalades för mord, men bara två döms för det brottet. Åklagarna anser dock att domen i stora drag bekräftar åtalets beskrivning av vad som hänt – vem som skjutit, vem som kört flyktbilen och så vidare.

– Sedan har rätten gjort en annan bedömning än vi av hur det ska rubriceras, påpekar Sara Norling.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons