Fyra svenskar bland de döda i flygkrasch

Nästan 160 människor har omkommit i en flygkrasch i Etiopien. Enligt utrikesdepartementet finns fyra svenskar bland de döda.
Kraschen inträffade bara minuter efter det att planet lyft från huvudstaden Addis Abeba.
Etiopien (TT) • Publicerad 10 mars 2019
Flygbolagets vd Tewolde Gebremariam på olycksplatsen.
Flygbolagets vd Tewolde Gebremariam på olycksplatsen.Foto: AP/TT

Samtliga 157 personer ombord omkom vid flygkraschen, bekräftar flygbolaget Ethiopian Airlines. "Bolagets vd som befinner sig på olycksplatsen just nu beklagar att han tvingas bekräfta att det inte finns några överlevande", lyder ett uttalande från bolaget.

Enligt en AFP-reporter syns en stor krater på olycksplatsen, där vrakdelar och andra föremål har spridits vida omkring. Reuters reporter säger att vraket är svårt bränt.

Ombord fanns 149 passagerare med pass från över 30 länder samt åtta besättningsmedlemmar. Bland de omkomna finns tre svenskar, enligt flygbolaget.

Fyra svenskar

Men under söndagskvällen uppgav svenska utrikesdepartementet att det var fyra svenska dödsoffer i olyckan.

-UD kan bekräfta att det fanns svenskar ombord. Enligt nu tillgängliga uppgifter finns fyra svenskar bland de omkomna, säger Anton Dahlquist på departementets presstjänst till TT.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar flygolyckan i ett skriftligt uttalande på regeringens webbsida:

"Vi har fått information om att svenska medborgare fanns ombord på det plan från Addis Abeba som störtade i dag, utan överlevande. Polisen har varit i kontakt med de förolyckades anhöriga. Jag vill framföra mitt djupa deltagande liksom hela vårt samhälles stöd i deras sorg och förtvivlan."

Planet var på väg från Addis Abeba till Kenyas huvudstad Nairobi. Klockan 8.44, sex minuter efter starten, förlorade flygledarna kontakten med flygplanet. Kraschen skedde nära staden Bishoftu, omkring sex mil sydost om huvudstaden.

-Vi väntar på min mamma. Vi hoppas att hon tog ett annat plan eller blev försenad. Hon svarar inte i telefon, säger Wendy Otieno, på flygplatsen i Nairobi, till nyhetsbyrån AFP.

Anhöriga på flygplatsen i Addis Abeba.
Anhöriga på flygplatsen i Addis Abeba.Foto: Elias Masseret/AP/TT

"Många FN-medarbetare"

Enligt ett FN-uttalande befann sig många av världsorganisationens medarbetare på planet. Antalet är inte bekräftat men enligt uttalandet kan 19 FN-medarbetare ha befunnit sig ombord, enligt organisationens dokumentation. Många var på väg till FN:s miljömöte i Nairobi.

Enligt flygbolagets vd, Tewolde Gebremariam, hade planet, som levererades av amerikanska Boeing i fjol, inga kända tekniska problem, och piloten hade goda vitsord. På de få minuter som planet var i luften hann piloten rapportera in problem och be om tillstånd att vända, uppger vd:n.

USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB har skickat en grupp experter för att hjälpa till i arbetet med kraschen.

På den etiopiska premiärministern Abiy Ahmeds officiella Twitterkonto framförs kondoleanser till passagerarnas anhöriga.

"Premiärministerns kansli vill, på regeringens och det etiopiska folkets vägnar, uttrycka sitt djupa deltagande till de familjer som förlorat sina nära och kära på Ethiopian Airlines Boeing 737 på en reguljärflygning på väg mot Nairobi nu på morgonen", lyder inlägget.

Flygbolagets vd Tewolde Gebremariam håller presskonferens.
Flygbolagets vd Tewolde Gebremariam håller presskonferens.Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Tidigare krasch

Etiopiens parlament har utropat måndagen till nationell sorgedag efter katastrofen, skriver Abiy Ahmed också.

Flygplanet är av samma typ som det indonesiska Lion Air-plan som kraschade i oktober, 13 minuter efter starten från Jakarta. Alla 189 ombord omkom då.

Boeing säger sig vara "djupt nedslaget" av nyheten om olyckan och erbjuder hjälp i haveriutredningen.

"Vi skickar våra djupt kända sympatier till passagerarnas och besättningens familjer och nära och kära och står redo att hjälpa Ethiopian Airlines personal", skriver Boeing.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.