Annons

Fyra saudiska aktivister släppta

Saudiarabien har frigett fyra kvinnliga aktivister som suttit frihetsberövade i väntan på rättegång.
Saudiarabien • Publicerad 3 maj 2019
Kvinnorättsaktivisten Aziza al-Yousuf, en av de åtalade kvinnorna som frigavs i mars. Bild från 2017.
Kvinnorättsaktivisten Aziza al-Yousuf, en av de åtalade kvinnorna som frigavs i mars. Bild från 2017.Foto: Hasan Jamali/AP/TT

De fyra ingår i en grupp på sammanlagt elva kvinnor som förra året greps för att de arbetat med människorättsfrågor och varit i kontakt med utländska journalister och diplomater. I mars frigavs tre andra av de elva kvinnorna.

Släktingar till ytterligare två av de fortsatt frihetsberövade kvinnorna hade kallats till domstolen i Riyad, men fick inga besked om eventuella frisläppanden.

Annons

Under den pågående, men nu uppskjutna, rättegången har ett antal av kvinnorna vittnat om att de utsatts för såväl tortyr som sexuella trakasserier i häktet.

Gripandet av aktivisterna har ökat det internationella trycket på den saudiska regimen, men i april frihetsberövades minst nio aktivister, anklagade för att bland annat ha manat till stöd för kvinnorna. Det var det första större ingripandet mot aktivister i landet sedan journalisten Jamal Khashoggi mördats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober förra året och landet satts under hård internationell press.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons