Annons

Fyra misstänkta tågsabotörer gripna i Belarus

Belarus • Publicerad 6 april 2022
Bilden från Rysslands försvarsdepartement visar militärfordon vid tågspår i Belarus i slutet av januari i samband med rysk truppuppbyggnad vid gränsen till Ukraina. Arkivbild.
Bilden från Rysslands försvarsdepartement visar militärfordon vid tågspår i Belarus i slutet av januari i samband med rysk truppuppbyggnad vid gränsen till Ukraina. Arkivbild.Foto: AP/TT

Polisen i Belarus har gripit fyra män som misstänks för att ha saboterat järnvägsutrustning. Landet fungerar som en slags bas för ryska styrkor som strider hos grannen Ukraina.

I en video från inrikesdepartementet syns männen blodiga och blåslagna liggande på ett golv. De sköts när de gjorde motstånd vid gripandet, enligt polisen.

Annons

Tre av dem greps den 30 mars i staden Bobruisk, den fjärde den 1 april i regionen Borisov. De är i sena 20-årsåldern.

De skadade männen anklagas för att ha skadat och tänt eld på relä- och signalboxar nära staden Osipovichi samt innehaft utrustning för att få tåg att spåra ur.

I slutet av mars rapporterade statliga medier att en kanal, utdömd som "extremistisk", i meddelandetjänsten Telegram hade skickat ut instruktioner för hur man förstör järnvägar.

Nu kallar Telegram-kanalen de gripna för partisaner och fördömer belarusiska järnvägsarbetare som bidrar till att transportera ryska militär utrustningar och vapen till gränsen med Ukraina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons