Annons

Fyra av tio nya bilar går på el

Lägre än snittet, men försäljningen av nya bilar ökade ändå i november med 22 procent jämfört med samma månad i fjol.
Elbilarna fortsätter att sätta nya rekord.
Ekonomi • Publicerad 1 december 2022
Elbilarna tar allt större andel av nybilsförsäljningen. Arkivbild.
Elbilarna tar allt större andel av nybilsförsäljningen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Nybilsregistreringarna i november landade på 25 588. Snittet de senaste fem åren ligger på 27 300, enligt statistik från Mobility Sweden

Uppgången beror delvis på lättnader i leveranskedjorna, som tidigare bromsat biltillverkningen världen över.

Annons

"Samtidigt är industrin fortsatt i obalans i leveranskedjorna med större efterfrågan än utbudet vilket bedöms fortsätta även under nästa år", skriver Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden, i ett pressmeddelande.

Men hittills i år, januari-november, har nybilsregistreringarna minskat med åtta procent jämfört med samma period i fjol.

Registreringarna av nya elbilar fortsätter att visa nya rekord, 42,5 procent av alla nya bilar var rena elbilar i novemberstatistiken.

Däremot syns inte rusningen till bilhallarna 8 november, när regeringen hastigt avslutade elbilsbonusen, i statistiken ännu. De långa leveranstiderna gör att den försäljningsboomen av elbilar först dyker upp i siffrorna nästa höst, enligt Mobility Sweden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons