Annons

Fyra av fem förlossningar saknar sommarpersonal

Pensionerade barnmorskor som kallas in och hyrpersonal som får täcka upp. Det är vardag på många av landets förlossningsavdelningar för att få ihop bemanningen under juni, juli och augusti.
Sommaren 2021 är inget undantag.
Vård • Publicerad 12 juni 2021
Många av landets förlossningsavdelningar kämpar med att få ihop bemanningen inför sommaren. Arkivbild.
Många av landets förlossningsavdelningar kämpar med att få ihop bemanningen inför sommaren. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Precis som övriga delar av vården kämpar förlossningarna runt om i landet med att ge anställda tillräckligt med semester under sommaren. Det blir dessutom andra sommaren med en pandemi att förhålla sig till.

TT har varit i kontakt med 32 av de drygt 40 förlossningsavdelningarna i landet. Det allra flesta uppger att man har kunnat tillgodose semestern för anställda – men många vittnar om ansträngd bemanning. Drygt 80 procent svarar att man inte har tillräckligt med personal inför sommaren.

Annons

– Vi har det betydligt sämre när det gäller att få tag på hyrpersonal. Det är största skillnaden. Jag har varit med i fyra år och så här svårt har det aldrig varit, säger Åsa Celander, chef på förlossningen i Hudiksvall.

"Hela havet stormar"

Vad det beror på är svårt att säga. Men bemanningen måste lösas oavsett.

– Vi får ihop det men på BB har vi kort med folk. I morse var det rätt lugnt och nu är det hela havet stormar, berättar Åsa Celander efter sitt arbetspass tidigare i veckan.

40 procent av förlossningsavdelningarna uppger att läget inför sommaren 2021 är samma som i fjol och nära 44 procent upplever ett sämre läge.

Några få ser en förbättring jämfört med förra året, exempelvis Danderyds sjukhus som säger att de har ett bättre läge när det gäller bemanningen.

"Sedan förra hösten har vi tillsammans med de andra förlossningsklinikerna i Region Stockholm arbetat gemensamt för en hållbar bemanning inom förlossningsvården året runt", skriver Maria Persson, verksamhetschef för kvinno- och förlossningskliniken vid sjukhuset.

Personal ställer upp

Men på många håll är pusslet med bemanningen ett ständigt gissel.

60 arbetspass som behöver bemannas, 50 pass på ett annat håll, 32 arbetspass som måste tillsättas för att klara minimibemanning, sex barnmorskor som saknas. Så låter det från några av förlossningsavdelningarna. För att kunna fylla luckorna tar man in vikarier, bemanningsanställda och pensionerade barnmorskor.

– I region Örebro län drog man förra året in en semestervecka för alla anställda och det gjorde att vi fick ett bättre läge på förlossningen. Det var inte utifrån barnmorskorna utan utifrån pandemin och då följde det med en positiv effekt av det. I år har regionen inte dragit in en fjärde semestervecka utan nu ser det ut som det har gjort tidigare år, säger Jennie Kilstam, avdelningschef på förlossningen på universitetssjukhuset i Örebro.

Kommer det då finnas plats för den som kommer till en förlossningsavdelning? Närmare 70 procent av förlossningsavdelningarna svarar att det inte råder platsbrist inför sommaren. 25 procent uppger däremot att man ser en risk att kvinnor kan behöva åka till en annan region för att föda.

Små marginaler

Annons

Och det är svårt att göra en prognos. Mycket hänger på hur stor arbetsbelastningen blir och hur många födande som kommer in samtidigt. Topparna är lika svåra att planera inför som de mer lugna dagarna.

Något som kan stöka till det är om personalen blir sjuk eller något oförutsett händer – marginalerna är små eller närmast obefintliga på många håll. För vissa finns ingen "luft i systemet". Mycket tack vare personal som kan justera och dela upp sin semester eller ta ett extrapass går det ihop nätt och jämnt.

– Det är alltid en svårighet just kring barnmorskor. Men vi ordnar det på ett eller annat sätt tack vare att de barnmorskor som finns ställer upp och är flexibla, säger Jennie Kilstam.

Fakta: Läget på landets förlossningar

TT skickade i slutet av maj ut en enkät till landets förlossningsavdelningar.

Av 44 förlossningsavdelningar i landet (enligt statistik från Socialstyrelsen) inkom svar från 32 avdelningar.

Drygt 80 procent svarar att man inte har tillräckligt med personal på förlossningsmottagningen inför sommaren 2021.

Alla utom en svarar att man har kunnat tillgodose semestern för personalen på förlossningen. Här svarar vissa att personal däremot har förskjutit sin semester eller tagit extrapass som behöver bemannas.

Samtliga förlossningar svarar att man har tagit in extrapersonal inför sommaren. I vilken omfattning varierar.

67,7 procent svarar nej på frågan om det råder platsbrist på deras förlossningsmottagning.

Drygt 40 procent svarar att läget vad gäller personal är samma inför sommaren 2021 jämfört med samma period i fjol. Runt 43 procent svarar att man upplever ett sämre läge och drygt 9 procent upplever ett bättre läge.

Drygt 60 procent av förlossningsavdelningarna svarar nej på frågan om det finns risk att kvinnor behöver åka till en annan region för att föda under sommaren. 25 procent svarar ja, medan resterande svarar vet ej.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons