Annons

Fynd av kvarlevor i skärgård ett "genombrott"

Mänskliga kvarlevor har hittats i Karlskronas skärgård – där en sökinsats har pågått sedan en man försvann i somras.
Fyndet kan vara avgörande i det uppmärksammade fallet där två unga män hålls häktade misstänkta för mord.
Brott • Publicerad 2 november 2020
Kvarlevor har upptäckts vid en sökinsats efter en försvunnen och befarat mördad man i Karlskronas skärgård. Polisen sökte i somras vittnen som sett denna båt i området, under förmiddagen dagen efter det misstänkta mordet. Arkivbild.
Kvarlevor har upptäckts vid en sökinsats efter en försvunnen och befarat mördad man i Karlskronas skärgård. Polisen sökte i somras vittnen som sett denna båt i området, under förmiddagen dagen efter det misstänkta mordet. Arkivbild.Foto: Polisen/handout via TT

En man i 55-årsåldern har varit försvunnen sedan slutet av juli och befaras ha blivit mördad. Två män i 20-årsåldern har suttit häktade i drygt tre månader och polisen har letts till skärgården i jakten efter kvarlevor.

Stora områden har finkammats med hjälp av dykare, undervattensrobotar och i samarbete med kustbevakningen och försvaret. Först nu har man funnit något.

Annons

– Även om vi inte hundraprocentigt har identifierat kvarlevorna så ser vi att det här är ett genombrott i utredningen, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till Blekinge Läns Tidning.

"Ett genombrott"

Loeffel säger till Kvällsposten att fyndet gjordes på land i skärgården.

Åklagaren bedömer att mannen mördades i en lägenhet i Karlskrona någon gång mellan kvällen den 25 juli och morgonen därpå, men det är oklart vad det har funnits för bevisning för detta, som också bedömts vara tillräcklig för att de två yngre männen ska hållas häktade såpass länge.

De två häktades den 31 juli. Misstanken var först människorov, men ändrades senare till mord. De kände den försvunne mannen sedan tidigare och träffade honom kvällen innan han försvann och ett mord misstänks ha ägt rum. Det har också fastställts och tillkännagivits att de befann sig i en träbåt i skärgården dagen därpå.

Meddelat anhöriga

Ett fynd av kvarlevor lär vara avgörande för att ett mordåtal ska kunna komma till stånd, då det i första led måste kunna slås fast att mannen är död.

Fyndet ska undersökas rättsmedicinskt och dna-analyseras, men den försvunne mannens anhöriga har redan blivit underrättade av polisen. Det finns fortfarande områden i skärgården som ska sökas igenom, enligt polisen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons