Annons

Fusk i hemtjänst anmäls – 15 uppsagda

Ett utbrett fusk på två enheter inom hemtjänsten i Göteborg anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), enligt lex Sarah.
Cirka 15 anställda har sagts upp, sedan kommunen gjort en utredning.
Omsorg • Publicerad 8 april 2022
De hemtjänstanställda kortare ner besök, eller gjorde dem inte alls, med hjälp av fusk vid in- och utloggning med QR-koder. Arkivbild.
De hemtjänstanställda kortare ner besök, eller gjorde dem inte alls, med hjälp av fusk vid in- och utloggning med QR-koder. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

"Fusket har inneburit att besök kortats ner, inte utförts alls eller att dubbelbemanning har utförts av en ensam medarbetare. Detta har fått konsekvenser för enskilda omsorgstagare", skriver Göteborgs kommun i ett pressmeddelande.

Kommunens ansvariga förvaltning har utrett fusket, efter ett larm från en medarbetare i höstas. Utredningen visar att flera medarbetare fuskat vid in- och utcheckning med QR-kod hos omsorgstagare.

Annons

"Det här beteendet är helt oacceptabelt. Men det är bra att fusket kommer upp till ytan, så att vi kan agera, säger Monika Bondesson, avdelningschef för hemtjänsten, enligt pressmeddelandet.

Anmälan enligt lex Sarah görs eftersom kommunen själv ser fusket som ett allvarligt missförhållande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons