Annons

Full tank – ett allt dyrare alternativ

Planerar du för bilsemester i sommar? I år får du räkna med en högre bensinnota.
Ekonomi • Publicerad 4 juni 2021
Bensinpriset har stigit sedan efterfrågan har ökat igen. Arkivbild.
Bensinpriset har stigit sedan efterfrågan har ökat igen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Världen återhämtar sig och öppnar upp efter coronapandemin men oljeproduktionen har inte hunnit med i samma takt. Då följer också oljepriset med upp. Sedan årsskiftet har man sett en uppgång på hela 40 procent och analytiker förutspår nu att ett fat Brent-olja kan stiga från omkring i nuläget 70 dollar fatet till 80 dollar inom kort.

– Efterfrågan stiger kraftigt beroende på att alla nu kör bil och vi har öppningen av Europa som verkligen är på gång att ske. Indien verkar också komma till en förändringspunkt (gällande smittspridning) vilket betyder att du kommer också få tillbaka en rörlighet i samhället, säger Francisco Blanch, handelsstrateg vid Bank of America till CNBC.

Annons

Johan Andersson, vd för Drivkraft Sverige, tidigare Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI) är inne på samma linje:

– Vi gör inga prognoser framåt mer än pekar på signaler. Det är två saker, dels är vi inne i vad man kallar "driving season" med ökad efterfrågan och som driver upp priserna under sommarmånaderna, säger han och fortsätter:

– Dels är det så att pandemin börjar att släppa och vi börjar gå mot ett normalsamhälle vilket också påverkar efterfrågan.

Bensinpriset lyfter

Ett högre oljepris ger uppenbara konsekvenser för världens bilister. Nu i maj har en liter blyfri 95-oktanig bensin legat på 15:90 kronor medan diesel i sin tur går loss på 16:16 kronor litern.

Det är inte så högt som läget var inför sommaren 2019 då bensinpriset låg på 16:89 kronor men i nivå med 2018 och betydligt högre jämfört med hela 2010-talet där priset pendlat till stor del mellan 13 och 14 kronor litern.

– Det finns fortfarande ett stort utbud och lager, ska man bara gå på efterfrågesignalerna så kommer det bli en rejält stor ökning de närmaste månaderna, säger Johan Andersson.

TT: Ser du ett pris i linje med 2019 då en liter nästan kostade 17 kronor i maj?

– Det vill jag inte ens kommentera. Det är så många andra faktorer som avgör, det är kronans värde gentemot dollarn. Vi får höjda nivåer i reduktionsplikten från den 1 augusti vilket innebär en högre inblandning av biodrivmedel. Det kommer att styra prisbilden också.

Källa: Drivkraft Sverige.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons