Annons

Fulgas får köken att explodera

Pandemins ekonomiska kris leder till exploderande kök i Sri Lanka. Folk frestas köpa en billigare gasmix till spisarna, varnar politiker.
Sri Lanka • Publicerad 3 december 2021
En man öppnar sitt gatukök i Colombo en morgon i oktober. Genrebild.
En man öppnar sitt gatukök i Colombo en morgon i oktober. Genrebild.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

– På väldigt kort tid har gasolyckorna ökat mycket kraftigt, säger konsumentminister Lasantha Alagiyawanna under en parlamentsdebatt.

– Vi vill inte ha 10 till 15 hem som flyger i luften varje dag, så jag har beordrat en utredning, tillägger han enligt nyhetsbyrån AFP:s referat.

Annons

Oppositionen i önationen har klagat på dålig kontroll av leveranserna av LPG (liquified petroleum gas), den fossila gasmix som används till matlagning. I mixen ingår butan och propan. Butan är dyrare, men innebär lägre tryck i flaskorna. Så om andelen propan ökas växer också explosionsrisken.

Bland annat rapporteras en McDonald's-restaurang i huvudstaden Colombo ha drabbats av en förödande brand. Rekordet hittills är enligt lankesiska medier 14 köksexplosioner på en dag.

– Vi förstår att nästan hälften av Sri Lankas 5,1 miljoner hushåll omfattas och lever i rädsla, säger Lasantha Alagiyawanna enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ett särskilt utskott har tillsatts som under två veckor ska akutstudera problemet.

Bakgrunden är en ekonomisk kris i landet, utlöst bland annat av uteblivna turister under pandemin. Den har inneburit en brist på hårdvaluta att betala import av fossila bränslen med.

Det statliga gasbolaget Litro, som har större delen av marknaden, avvisar att en förändrad gasmix skulle kunna ha med explosionerna att göra.

Men att konsumenterna är oroliga märks på sociala medier. Det florerar massor av inlägg som tipsar dels om att flytta ut matlagningen utomhus, dels om hur man kan testa om gasflaskorna läcker, skriver Reuters.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons