Annons

Underrättelsechef pekas ut för brosprängning

Åtta personer har gripits, utpekade för inblandning i explosionen på Kertjbron i helgen.
Enligt Rysslands säkerhetstjänst FSB organiserades sprängningen av Ukrainas militära underrättelsetjänst och dess chef Kyrylo Budanov. Nonsens, svarar Kiev.
Ukraina • Publicerad 12 oktober 2022
Lågor och rök stiger från Kertjbron på morgonen den 8 oktober.
Lågor och rök stiger från Kertjbron på morgonen den 8 oktober.Foto: AP/TT
Stillbild från en video släppt av den ryska kommitté som utredde sprängningen av Kertjbron.
Stillbild från en video släppt av den ryska kommitté som utredde sprängningen av Kertjbron.Foto: Ryska utredningskommittén/AP/TT

Fem av de gripna kommer från Ryssland, meddelar FSB enligt nyhetsbyrån Interfax. De resterande tre ska vara ukrainska och armeniska medborgare.

Lördagens sprängning förstörde delvis den enda landförbindelsen mellan Ryssland och Krimhalvön, som Ryssland i strid med internationell rätt annekterade 2014.

Annons

I uttalandet från FSB redovisas ingående detaljer från den ryska utredningen kring explosionen. FSB hävdar att de sprängämnen som fick delar av bron att kollapsa hade skickats från Odessa till Bulgarien, och därifrån vidare via bland annat Georgien innan de kördes mot Krim.

Kiev: "Nonsens"

Enligt Interfax var lasten med sprängämnen dold i rullar med plastfolie och adresserad till ett företag på Krim som inte existerar.

Andrij Jusov, talesperson för det ukrainska inrikesdepartementet, svarar på anklagelserna med att kalla FSB:s utredning "nonsens", enligt public service-bolaget Suspilne.

FSB och dess utredningskommitté är "fejkade sammansättningar som tjänar Putins regim, så vi kommer definitivt inte att kommentera deras kommande uttalanden", säger Jusov.

Putins hämnd

Kertjbron ses som symboliskt viktig för Rysslands president Vladimir Putin. Måndagens omfattande ryska robotattacker mot flera ukrainska städer, däribland Kiev, beskrivs som Rysslands hämnd för broexplosionen.

Totalt angrep Ryssland Ukraina med 83 robotar och 24 drönare under måndagen.

På onsdagen påstår FSB även att man lyckats avstyra ytterligare "attentat" mot Ryssland som planerats av Kiev, ett i Brjansk i västra Ryssland och ett i Moskvaregionen.

Fakta: Kertjbron

Kertjbron mellan Ryssland och Krim har byggts av Ryssland och ses av många som en symbol för landets olagliga ockupation av den ukrainska halvön.

Den 19 kilometer långa bron invigdes av Vladimir Putin 2018, som själv satt bakom ratten på en orange lastbil vid firandet och kallade konstruktionen av bron "ett mirakel".

Bron har också en praktisk betydelse för det ryska krigsmaskineriet i södra Ukraina, där ukrainska styrkor genomför en motoffensiv.

Den 8 oktober klockan 06:07, lokal tid, inträffade en explosion som ledde till en stor brand och fick delar av Kertjbron att kollapsa.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons