Annons

Frustration i Hongkong efter nya rekordsiffror

Antalet nya coronafall i Hongkong har nått rekordnivåer de senaste dagarna. Siffran väntas stiga mycket mer innan det vänder – trots nya tuffa åtgärder som infördes under torsdagen.
Samtidigt uttrycker många invånare frustration över de nya restriktionerna.
Hongkong • Publicerad 10 februari 2022
I vissa områden måste alla invånare testa sig efter att myndigheterna hittat spår av covid-19 i avloppsvattnet.
I vissa områden måste alla invånare testa sig efter att myndigheterna hittat spår av covid-19 i avloppsvattnet.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Hongkong håller fast vid sin nolltoleranspolicy mot covid-19 och enligt statistiken har smittspridningen inte varit stor i landet under pandemin, som lett till omfattande nedstängningar och hårda inreseregler.

Den nya rekordsiffran på 1 161 smittade kom i onsdags. Under torsdagen rapporterades strax under 1 000 fall. Det är inte mycket jämfört med hur det ser ut i många andra länder men den femte vågen som nu har svept in väcker ändå stor oro.

Annons

Alla som har testat positivt för covid-19 i Hongkong har tidigare lagts in på sjukhus – oavsett hur tydliga symptom de haft. Nu bedöms risken dock hög för att vården kommer att överbelastas på grund av den rejält ökande spridningen.

Bråda dagar

Redan nu är 90 procent av de sjukhusplatser som är avsedda för isolering fullbelagda och covidsmittade kan numera få vänta flera dagar på att få komma dit, enligt lokala medier.

Det har gjort att myndigheterna funderar på om hotell kan vara ett alternativ för isolering av personer som testat positivt för covid men som inte har symptom, rapporterar South China Morning Post som ägs av det kinesiska teknikkonglomeratet Alibaba. Detta för att undvika att ytterligare tynga vården.

Invånare i Hongkong skyndade sig under onsdagen ut för att hinna köpa mat och andra förnödenheter inför de nya restriktionerna. Även frisörerna fick bråda dagar efter att Hongkongs ledare Carrie Lam i tisdags meddelade att religiösa samlingsplatser, frisörsalonger och vissa andra företag ska hålla stängt i åtminstone två veckor. Sedan ska ett vaccinpass införas, som ska göra det möjligt för vaccinerade att komma in i till exempel butiker och köpcentrum. Förhoppningen är att det ska driva upp vaccinationsgraden.

Dyra grönsaker

Priset på grönsaker har skjutit i höjden efter att ett coronautbrott konstaterats bland lastbilschaufförer som levererar färska råvaror, vilket har lett till att många förare har satts i karantän, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Beslutet att fortsätta följa nolltoleranspolitiken, i linje med Peking, kritiseras både av företag och privatpersoner.

– Det här är galet, säger pensionären Ken Wong till AP på torsdagen när han köar för att få sin första vaccindos.

– Det går inte att nå noll fall. Om vi ska nå noll fall betyder det att allas plånböcker kommer att bli tomma eftersom många människor kommer att stå utan jobb och utan inkomst.

I dag är runt 65 procent av befolkningen fullvaccinerad.

Fakta: Hongkong

Hongkong kontrollerades fram till 1997 av Storbritannien. Vid överlämnandet till Kina, som skedde enligt formeln "ett land, två system", lovade Pekingregimen att upprätthålla demokratiska fri- och rättigheter till år 2047.

De senaste åren har den kinesiska regimen dock kraftigt stärkt sitt grepp om Hongkong, som tidigare har haft ett relativt oberoende från Fastlandskina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons