Annons

Frun mördades – kriminell nekas ersättning

En man vars fru dog när skott avlossades mot parets lägenhet i Stockholmstrakten 2019 får ingen anhörigersättning från Brottsoffermyndigheten. Orsaken är att mannen var inblandad i kriminell verksamhet.
Brott • Publicerad 1 februari 2022
En man som var inblandad i kriminell verksamhet nekas anhörigersättning efter att hans fru mördades. Arkivbild.
En man som var inblandad i kriminell verksamhet nekas anhörigersättning efter att hans fru mördades. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen och kvinnan var hemma i sin lägenhet i Råcksta när flera skott avlossades mot deras lägenhet. Kvinnan träffades och dog av sina skador medan mannen klarade sig.

Under utredningen av brottet framkom det att skjutningen var riktad mot mannen på grund av en konflikt mellan kriminella gäng som han hade kopplingar till.

Annons

Hovrätten dömde två män för delaktighet i mordet. De dömdes bland annat att solidariskt betala 60 000 kronor till mannen för sveda och värk, så kallad anhörigersättning.

Men eftersom de dömda männen inte kunde betala mannen ansökte han om brottskadeersättning hos Brottsoffermyndigheten, som nu nekat honom ersättning.

Myndigheten skriver på sin hemsida att mannen, genom sin inblandning i kriminell verksamhet, har utsatt sig för en ökad risk att skadas. I beslutet inkluderas även skada i form av att förlora en nära anhörig. Mannens brottsskadeersättning jämkas därför till noll, och han får ingen ersättning som anhörig till brottsoffret.

"Det här beslutet befäster Brottsoffermyndighetens praxis. Du kan alltså inte räkna med statlig brottsskadeersättning om den brottslighet som du, eller en nära anhörig, utsätts för är en följd av din kriminalitet", säger Magnus Öhrn, chef för Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet, på hemsidan.

Ärendet är enligt myndigheten det första i sitt slag.

Brottsoffermyndigheten nekar även mannen ersättning för kränkning med anledning av två mordförsök han utsatts för. Orsaken även i de fallen är att det handlat om uppgörelser i kriminella kretsar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons