Annons

Fritt fram söka fornminnen

Arkeologi • Publicerad 11 maj 2019
Fornminnesområdet Anundshög utanför Västerås omfattar gravhögar, skeppssättningar och runstenar. Arkivbild.
Fornminnesområdet Anundshög utanför Västerås omfattar gravhögar, skeppssättningar och runstenar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyfiken på var närmaste runristning, avrättningsplats eller något annat fornminne är beläget? Svaret finns sannolikt i den digitala söktjänsten Fornsök som Riksantikvarieämbetet utvecklat.

Via datorn eller mobilen går det numera att se både registrerade fornminnen och undersökningar som är på gång i det geografiska område man är intresserad av, ner på sockennivå.

Annons

"Informationen är nu mycket mer aktuell och komplett än tidigare. Så fort en arkeologisk undersökning är planerad så syns den i systemet och informationen fylls på efterhand", säger Malin Blomqvist, antikvarie och sakkunnig inom fornminnesinformation på Riksantikvarieämbetet, i ett pressmeddelande.

Myndigheten påminner dock om att det inte är fritt fram att börja gräva och härja bara för att man vet platsen för fornborgen eller bengömman: Alla fornlämningar och kulturlämningar har lagskydd och får inte utsättas för åverkan utan tillstånd från länsstyrelsen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons