Annons

Friskolebolag tvingas återbetala bidrag

Det kritiserade friskolebolaget Elma School krävs på nära 800 000 kronor av Skolverket. Pengarna har bolaget tagit emot i statsbidrag.
Fler återbetalningskrav kan komma.
Utbildning • Publicerad 4 februari 2020
Skolverket kräver tillbaka statsbidrag från kritiserad friskola. Arkivbild.
Skolverket kräver tillbaka statsbidrag från kritiserad friskola. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Elma School AB, som driver en grundskola i Rågsved i södra Stockholm med drygt 230 elever, fick i somras sitt tillstånd indraget av Skolinspektionen. Motiveringen var att bolaget inte uppfyller lämplighetskraven, då skolan haft allvarliga brister under många år och ekonomin misskötts.

Skolan är dock fortfarande i drift. Bolaget överklagade nämligen och förvaltningsrätten beslutade att verksamheten får fortsätta i avvaktan på ett avgörande.

Inte svarat

Annons

Däremot har Skolverket nyligen beslutat att återkräva 795 000 kronor av Elma School. Det rör sig om 540 000 kronor i likvärdighetsbidrag för 2018, samt 255 000 kronor i bidrag för lönetillägg för lärare med så kallad karriärtjänst 2018. Skolverket skriver i sina beslut att Elma School inte lämnat in de uppgifter myndigheten behöver för sin kontroll och uppföljning.

– Vi har valt att titta på Elma School utifrån de brister Skolinspektionen signalerat. När det gäller karriärtjänsterna fick vi ytterligare signaler om att de berörda lärarna inte fått löneförhöjning. Och vi har mandat att återkräva pengar om man inte vill delta i våra kontroller, säger enhetschef Andreas Spång till TT.

Kan fortsätta söka

Enligt Andreas Spång har Elma School tagit emot 8,5 miljoner kronor i olika statsbidrag bara sedan 2017. Sannolikt fortsätter Skolverket att kontrollera hur bolaget använt bidragspengarna.

– Det kan bli aktuellt att titta på 2019, att titta på fler bidrag under 2018 och fler bidrag tidigare än 2018, säger Andreas Spång.

Men så länge bolaget har rätt att driva skola har den också rätt att söka nya bidrag.

– Vi kommer att se över vad vi kan göra innan vi betalar ut pengar. Det är till exempel rimligt att skolan visar att lärare med karriärtjänst fått lönepengarna utbetalda, säger Andreas Spång.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons