Annons

Friande domen mot Hermansson står fast

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd i förtalsmålet mot Ann-Sofie Hermansson. Det innebär att hovrättens friande dom mot den förra S-politiken står fast.
Rättsligt • Publicerad 1 april 2022
Ann-Sofie Hermansson, före detta kommunstyrelsens ordförande (S) i Göteborg, jobbar nu som renhållningsarbetare. Arkivbild.
Ann-Sofie Hermansson, före detta kommunstyrelsens ordförande (S) i Göteborg, jobbar nu som renhållningsarbetare. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Ann-Sofie Hermansson, tidigare ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, anklagades för grovt förtal sedan hon på sin blogg beskrivit två kvinnor som extremister. Hon skrev blogginlägget efter en inställd visning av filmen "Burka Songs 2.0" och talade där om de båda kvinnorna bland annat som "extrema röster" som "försvarat terrorister".

Kvinnorna polisanmälde, och när utredningen lades ner valde de att väcka enskilt åtal. Både tingsrätt och hovrätt friade Hermansson med hänvisning till yttrandefriheten – och nu ger inte Högsta domstolen (HD) prövningstillstånd.

Annons

HD ger bara ger prövningstillstånd om domen eller beslutet kan blir prejudicerande eller om det finns synnerliga skäl. Det gör det inte i det här fallet, konstaterar domstolen.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd", skriver HD i sitt beslut.

Det innebär att hovrättens friande av Ann-Sofie Hermansson står fast. Kvinnorna som känt sig kränkta ska därmed också betala Hermanssons rättegångskostnader – sammanlagt över en halv miljon kronor i tingsrätt och hovrätt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons