Annons

Franssons B-prov positivt – missar OS

Som väntat gav även B-provet ett positivt resultat.
Nu står det klart att det inte blir något OS för brottaren Jenny Fransson, 32.
"Alla typer av dopningsförseelser är oacceptabla", säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
Brottning • Publicerad 7 februari 2020
Jenny Fransson. Arkivbild.
Jenny Fransson. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var i måndags som Dagens Nyheter avslöjade att Jenny Fransson, bronsmedaljör från OS i Rio 2016, fastnat i ett dopningstest som visat spår av den anabola steroiden metyltestosteron.

32-åringen förnekade att hon tagit den förbjudna substansen med vilje och misstänkte att hon blivit utsatt för sabotage.

Annons

– Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig. Det är det enda som jag kan tänka mig. Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars, sade hon till DN.

Tas bort permanent

Sveriges olympiska kommitté (SOK) valde att tills vidare plocka bort Fransson från OS-truppen till spelen i Tokyo i sommar, detta i väntan på svar från att ett B-prov analyserats.

Testet genomfördes på fredagen i ett laboratorium, ackrediterat av den internationella antidopningsbyrån Wada, i Huddinge – och visade även det ett positivt resultat.

I och med detta står det helt klart att det inte blir något OS för Jenny Fransson. Detta meddelar SOK som samtidigt tillägger att hon plockas bort från stödprogrammet Topp och Talang.

"Jenny Fransson har i dag blivit permanent borttagen från den svenska OS-truppen för Tokyo 2020 och finns inte längre med i SOK:s stödprogram Topp och Talang", säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

"Oacceptabelt"

Reinebo fortsätter:

"Alla typer av dopningsförseelser är oacceptabla, det är alltid den aktives eget fulla ansvar att inte bryta mot någon dopingregel".

"Oavsett om en aktiv med uppsåt eller av oaktsamhet fått i sig en förbjuden substans så är det en mycket allvarlig förseelse och i högsta grad klandervärd. Om en dopningsförseelse är bekräftad kan en aktiv inte kvarstå i Topp och Talang-programmet enligt SOK:s policy", säger Peter Reinebo.

Hur lång avstängning som väntar Jenny Fransson är i dagsläget oklart, hennes ärende utreds av Dopingkommissionen, men huvudpersonen har själv uttryckt att ett positivt B-prov sannolikt innebär slutet på hennes karriär.

– Det är de värsta dagarna i mitt liv. Det känns som hela livet är förstört, sade Fransson till DN i måndags.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons