Annons

Fransson hade inte testats på flera månader

Brottaren Jenny Fransson hade fram till sitt positiva dopningsprov inte testats på flera månader. Det svenska antidopningsarbetet saknar resurser för mer än så.
Brottning • Publicerad 6 februari 2020
Jenny Fransson, till vänster. Arkivbild.
Jenny Fransson, till vänster. Arkivbild.Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Fransson säger att hon testades efter sin sista match på brottnings-VM i september förra året. Sedan gjorde hon inga dopningskontroller fram till den 9 januari, när hon testades positivt för den förbjudna substansen metyltestosteron.

Det kan tyckas skralt med tanke på att hon är ett av Sveriges på förhand största medaljhopp på OS i Tokyo i sommar. Men Riksidrottsförbundet säger sig inte mäkta med fler tester än så.

Annons

– Vi vill testa våra elitidrottare mycket oftare än vad vi gör. Men vi har inte resurserna. Vi har 3 500 tester per år tillgängliga, och de ska räcka till alla elitidrottare och även utanför elitidrotten, säger Åke Andrén Sandberg, ordförande i RF:s dopningskommission, till Radiosporten.

Jenny Fransson togs ut i den första OS-truppen i slutet av november, men har nu, i väntan på analysen av hennes B-prov, tagits bort från truppen. Som uttagen till OS blir man föremål för mer frekventa dopningstester, säger Andrén Sandberg.

– Alla som tas ut till OS hamnar i ett särskit testprogram. De blir testade mycket oftare, säger han.

– Det vore jättebra om vi kunde testa fler, men vi har tyvärr inte resurser för det.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons