Annons

Fransman färdades i tunna över Atlanten

Äventyr • Publicerad 7 maj 2019
Jean-Jacques Savin i december förra året inför sjösättningen av tunnan som skulle föra honom över Atlanten, en 450 landmil lång resa.
Jean-Jacques Savin i december förra året inför sjösättningen av tunnan som skulle föra honom över Atlanten, en 450 landmil lång resa.Foto: Jean-Jacques Savin via AP/TT

I över fyra månader skumpade den franske äventyraren omkring i en tunna på Atlanten. Till slut kom han fram till den lilla ön Sint Eustatius i Karibien där den förvånade lokalbefolkningen tog emot honom, .

Jean-Jacques Savin avreste från Kanarieöarna i sin egenkonstruerade, drygt tre meter långa, vattenfarkost, formad som en tunna. Innanför de brandgula väggarna ryms ett litet kök, en säng och ett litet utrymme för förvaring. Savin, som var 71 år gammal när han påbörjade resan, har levt på fisk som han själv fångat. Men på nyårsafton korkade han upp en flaska vitt vin och åt medhavd gåslever.

Savin, som tidigare bestigit Mont Blanc, tillbringade den mesta tiden ombord med att spana på fiskar utanför tunnans små runda fönster, säger han till CNN. Hans kapselformade farkost har ingen motor, så fransmannen litade till havets strömmar som lät honom färdas i blygsamma tre kilometer i timmen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons