Annons

Franskt pensionsförslag ett steg närmare lag

Den franska överhuset, senaten, sade sent på lördagen ja till den franska regeringens kontroversiella pensionsreformförslag som bland annat höjer pensionsåldern från 62 till 64 år.
Frankrike • Publicerad 12 mars 2023
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne sade att en viktig etapp för att kunna genomföra pensionsreformen nu passerats när överhuset sent på lördagen röstade ja till förslaget. Arkivbild.
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne sade att en viktig etapp för att kunna genomföra pensionsreformen nu passerats när överhuset sent på lördagen röstade ja till förslaget. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Förslaget röstades igenom med 195 röster mot 112 och reformen är nu ett steg närmare att kunna genomföras.

Omröstningen genomfördes bara timmar efter att tiotusentals fransmän ännu en gång samlats på olika platser i landet för att protestera mot pensionsreformen. Demonstrationerna på lördagen samlade dock färre deltagare än tidigare.

Annons

– En viktig etapp har passerats, sade premiärminister Élisabeth Borne efter omröstningen.

Hon tillade att, enligt hennes uppfattning, finns nu den parlamentariska majoritet som krävs för att reformförslaget ska kunna genomföras och bli lag.

En kommitté kommer nu att formulera och lägga fram ett slutgiltigt förslag som överlämnas till parlamentets båda kamrar för omröstning.

.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons