Annons

Franskt avhopp i gruppledarstrid

EU • Publicerad 13 juni 2019
Frankrikes förra EU-minister Nathalie Loiseau. Arkivfoto.
Frankrikes förra EU-minister Nathalie Loiseau. Arkivfoto.Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT

Det blir ingen gruppledarpost i EU-parlamentet för Nathalie Loiseau, fransk tidigare EU-minister och toppnamn för president Emmanuel Macrons rörelse LREM i EU-valet.

Loiseau har kandiderat mot bland andra svenske Fredrick Federley (C) om att få leda parlamentets liberala grupp, nyss omdöpt till Förnya Europa (RE), men väljer nu att träda tillbaka.

Annons

"Jag föredrar att vara en enande faktor för gruppen än en splittrande", förklarar hon i ett meddelande till partigruppen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Loiseau har fått skarp kritik för negativa uttalanden om bland andra Belgiens förre premiärminister Guy Verhofstadt och tyske högerpolitikern Manfred Weber vid ett informellt möte med franska journalister nyligen.

Vem som blir gruppledare i RE avgörs på onsdag i nästa vecka. Utöver Federley kandiderar bland andra nederländska liberalen Sophie in 't Veld. Loiseau uppges nu i stället sikta på en ordförandepost i något av EU-parlamentets utskott.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons