Annons

Franska skogsbränder hotar att sprida sig

Stora skogsbränder har återigen blossat upp i Frankrike och de riskerar att sprida sig ytterligare, varnar företrädare för Gironde-regionen.
Frankrike • Publicerad 11 augusti 2022
Skogsbränder härjar återigen i sydvästra Frankrike.
Skogsbränder härjar återigen i sydvästra Frankrike.Foto: SDIS 33 Service Audiovisuel via AP
Nya bränder har blossat upp i sydvästra Frankrike.
Nya bränder har blossat upp i sydvästra Frankrike.Foto: Johan Hallnäs/TT

"Omständigheterna är mycket svåra: Vegetationen och marken är extremt torr. Det är en mycket stor risk för nya bränder" säger myndigheterna i ett uttalande på torsdagen.

Dessutom väntas temperaturer på över 40 grader på torsdagen, vilket ökar risken för fler bränder. Värmen väntas fortsätta hela helgen.

Annons

Under natten till torsdagen försökte brandkåren i Gironde stoppa bränderna från att nå staden Belin-Béliet. Sedan i tisdags har 10 000 personer evakuerats och 17 hem har skadats eller förstörts. 1 100 brandmän deltar i släckningsarbetet, enligt de lokala myndigheterna.

Premiärminister Élisabeth Borne träffar representanter för insatserna i främst Landiras, söder om Bordeaux, och hon väntas ge besked om ytterligare förstärkning.

I nuläget pågår åtta större bränder på olika platser i Frankrike. Den mest omfattande skogsbranden pågår utanför Bordeaux i sydvästra Frankrike. Bränder rasar även i Bretagne och nära Angers och Le Mans i västra Frankrike.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin har tidigare bett om hjälp för att kunna släcka bränderna. Bland annat skickar Sverige flygplan redan under torsdagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons