Annons

Fransk turist skadad av isbjörn på Svalbard

Norge • Publicerad 8 augusti 2022
En varningsskylt på Svalbard. Arkivbild.
En varningsskylt på Svalbard. Arkivbild.Foto: Ole Berg-Rusten/AP/TT

En fransk turist skadades på norska Svalbard under måndagsmorgonen. Kvinnan hörde till en grupp på 25 personer som tältade på Sveasletta i norra Isfjorden, skriver NRK.

"Sysselmannen fick besked lite före klockan 08.30 på morgonen om ett isbjörnsangrepp i ett tältläger och ryckte ut med helikopter kort därefter", säger Stein Olav Bredli vid myndighetskontoret Sysselmannen i ett pressmeddelande.

Annons

Kvinnan har inte fått livshotande skador. Hon ska ha skadats i en arm och har förts med helikopter till sjukhus i Longyearbyen.

Isbjörnen skrämdes bort med skott och hittades senare av myndigheterna. Den var då så svårt skadad att den måste avlivas. Polisen har inlett en utredning för att klargöra vad som skett, rapporterar NRK.

Det är inte första gången turister har angripits av isbjörn på Svalbard. Senast det hände var i mars förra året. Även då handlade det om lindrigare skador. Sammanlagt har sex personer dödats av isbjörn på ögruppen sedan 1971.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons