Annons

Fransk polis i Ukraina – ska utreda krigsbrott

Frankrike har skickat poliser till Ukraina som ska hjälpa till att utreda krigsbrott i spåren av morden på civila runt Kiev.
Ukraina • Publicerad 11 april 2022
Ett plastskynke täcker en utgrävd massgrav i Butja i närheten av Kiev. Bilden är tagen 10 april.
Ett plastskynke täcker en utgrävd massgrav i Butja i närheten av Kiev. Bilden är tagen 10 april.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Med i den franska delegationen som nu befinner sig på ukrainsk mark finns både poliser och kriminaltekniska experter. Enligt de franska inrikes- och justitiedepartementen är de på plats för att "förhindra straffrihet för dåd som utgör krigsbrott" säger man i ett uttalande.

Initiativet från Paris kommer kort efter de chockerande bilderna och vittnesmålen om systematiska mord på civila i bland annat Butja och Irpin nära Kiev, som kablats ut över världen.

Annons

Poliserna, totalt omkring 15 personer, ska ge "konkret stöd" till såväl ukrainska myndigheter som internationella utredare och hjälpa till med "identifiering och insamling av bevis".

"Stolt över att kunna välkomna denna kommendering av kriminaltekniska poliser som anlänt till Lviv för att assistera sina kamrater i utredningen av krigsbrott i närheten Kiev. Frankrike är det första land som erbjuder hjälp av den här sorten. De börjar arbeta i morgon (tisdag)", skriver Etienne de Poncins, Frankrikes ambassadör i Ukraina, på Twitter tillsammans med en bild på den utsända polisstyrkan.

President Emmanuel Macron har sagt att det finns finns "tydliga indikationer" på att Ryssland begått krigsbrott i området kring den ukrainska huvudstaden.

Trots omfattande bevisning har man från ryskt håll blånekat till anklagelserna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons