Annons

Frankrikes justitieminister inför rätta

Frankrike • Publicerad 3 oktober 2022
Frankrikes justitieminister Éric Dupond-Moretti utanför Élyséepalatset i Paris i maj.
Frankrikes justitieminister Éric Dupond-Moretti utanför Élyséepalatset i Paris i maj.Foto: Michel Spingler/AP/TT

Éric Dupond-Moretti, justitieminister i president Emmanuel Macrons regering, kommer att ställas inför rätta i ett fall rörande en intressekonflikt.

Han blir därmed den första sittande franska justitieministern att åtalas, i ett fall som bedömare beskriver som genant för Macrons regering.

Annons

Dupond-Moretti, tidigare försvarsadvokat, anklagades i fjol för att ha missbrukat sin politiska position för att göra upp med motståndare från tiden som jurist. Han förnekar anklagelserna och har överklagat saken.

Även Macrons stabschef Alexis Kohler kommer att ställas inför rätta i ett annat fall rörande en intressekonflikt, enligt ett besked från en chefsåklagare.

Kohler anklagas för sina yrkes- och familjekopplingar till rederibolaget MSC, som drivs av hans mammas kusiner, uppger åklagaren.

Kohlers advokat uppger att hans klient nekar till anklagelserna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons