Annons

Frankrike rustar för ny storstrejk

På tisdag är det dags igen – fransmännen ska åter ge sig ut på gatorna för att protestera mot regeringens planer på att höja pensionsåldern från 62 till 64 år.
Frankrike • Publicerad 5 mars 2023
Demonstranter i Paris protesterar den 11 februari mot regeringens förslag att höja pensionsåldern.
Demonstranter i Paris protesterar den 11 februari mot regeringens förslag att höja pensionsåldern.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Fem dagar med massiva strejker har inte fått Elyséepalatset att skaka. Därför hotar de franska fackföreningarna med ännu kraftigare protester mot den föreslagna pensionsreformen.

På tisdag beräknas upp till 1,4 miljoner fransmän demonstrera på gatorna. Målet är att få Frankrike att stå stilla.

Annons

– Vi har hela tiden sagt att vi skulle lägga i nästa växel om det skulle behövas, sade Philippe Martinez, ordförande för den vänsterradikala fackföreningen CGT till Journal du Dimanche.

– Och det är det som gäller på tisdag.

I praktiken innebär det drygt 260 demonstrationer, varav flera i mindre städer där motståndet de föreslagna förändringarna är stort och där strejker och demonstrationer påverkar det dagliga livet mer än i storstäderna.

Polisen räknar enligt källor till AFP med att mellan 1,1 miljoner och 1,4 miljoner kommer att delta, vilket är i paritet med de hittills största demonstrationerna, den 31 januari.

För att verkligen dra i den franska nödbromsen har de åtta största fackförbunden tagit ut sina medlemmar i strejk och butiksinnehavare uppmanas att hålla stängt. Bara vart femte fjärrtåg kommer att kunna gå och även lokaltåg och Paris tunnelbana kommer att påverkas.

Men tiden börjar rinna ut för demonstranterna. Förslaget har redan debatterats i nationalförsamlingen och är nu uppe i senaten. Båda kamrarna ska senast den 26 mars ha röstat i frågan.

Reformen innebär att den franska pensionsåldern – en av Europas lägsta – höjs från 62 till 64 år och att fransmännen måste jobba fler år för att få full pension. Enligt mätningar i februari är två tredjedelar av befolkningen skeptiskt till ändringarna.

Fakta: Den franska pensionen

Den allmänna pensionsåldern i Frankrike sänktes från 65 till 60 år 1982, under den långvarige presidenten François Mitterrand (Socialistpartiet), som då hade tagit över makten med stöd av Kommunistpartiet.

Sedan dess har det gjorts återkommande försök att ändra lagstiftningen – försök som fransmännen protesterat med kraft mot.

1995, när Mitterrand hade ersatts på presidentposten av den borgerlige Jacques Chirac, gjordes ett försök att införa ett universellt pensionssystem och höja pensionsåldern inom offentlig sektor. Miljontals fransmän gick ut på gatorna och demonstrerade i tre veckors tid, i vad som har beskrivits som de mest omfattande protesterna i Frankrike sedan Majrevolten 1968. Pensionsförslagen drogs tillbaka.

2010 var det president Nicolas Sarkozy som ville höja pensionsåldern till 62. Det var då de fackliga centralorganisationerna senast gjorde gemensam sak och utlyste generalstrejk. Miljontals människor gick ut på gatorna i protest. Pensionsåldern höjdes, även om regeringen gick med på mindre eftergifter.

I slutet av 2019 och början av 2020 utlystes stora strejker i landet mot president Emmanuel Macrons planer på en stor omvälvning av pensionssystemet. Strejkerna var de mest långvariga sedan 1968 och stöddes av en majoritet av fransmännen. I slutänden lades planerna på is, delvis med anledning av covidpandemin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons