Annons

Franco får stanna kvar ett tag till

Spanien • Publicerad 4 juni 2019
Under det här stenblocket i mausoleet i De fallnas dal utanför Madrid vilar Francisco Franco, som var Spaniens diktator fram till sin död 1975. Arkivbild.
Under det här stenblocket i mausoleet i De fallnas dal utanför Madrid vilar Francisco Franco, som var Spaniens diktator fram till sin död 1975. Arkivbild.Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP/TT

Spaniens högsta domstol har beslutat att den forne diktatorn Francisco Francos grav inte ska öppnas den 10 juni som landets regering hade planerat.

Gravöppningen skjuts upp så länge ett överklagande från Francos sju barnbarn inte är slutgiltigt avgjort.

Annons

Med tisdagens beslut vill domstolen undvika att orsaka "skada" om kvarlevorna flyttas och det i slutändan bestäms att de ska vila på samma ställe som nu, i mausoleet i De stupades dal (Valle de los Caídos) fem mil nordväst om Madrid.

Socialistledaren Pedro Sánchez och hans regering har sedan ett år drivit frågan om en flytt av Francos balsamerade lik till den gravkammare i El Pardo, strax utanför Madrid, där hans hustru Carmen Polo vilar. Detta motsätter sig diktatorns arvingar och Francostiftelsen med full kraft.

Regeringen lovar att återkomma med flyttkravet inom de närmaste månaderna, rapporterar tidningen .

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons