Annons

Fotboja kan bli möjligt för unga brottslingar

Brott • Publicerad 12 februari 2020
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen föreslår att dömda ungdomsbrottslingar ska kunna dömas till så kallad ungdomsövervakning, som innebär möjlighet att utdöma fotboja och utegångsförbud under vissa tider, rapporterar SVT Rapport.

Lagförslaget, som ska skickas till lagrådet på torsdag, är tänkt att börja gälla från och med årsskiftet. Tanken är att täppa till en lucka i lagen, för att komma åt brottslighet som inte är tillräckligt allvarlig för att leda till sluten ungdomsvård.

Annons

– Vi hoppas att det kan leda till att man kan bryta en brottsutveckling i tid, så att unga människor som är på väg in i allvarlig kriminalitet får den här påföljden och kommer ut ur sin kriminella livsstil, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT.

Förslaget har tidigare presenterats i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten, och har även lagts fram av regeringens utredare Karin Sandahl i juni 2017.

Oppositionspartiet Moderaterna välkomnar förslaget, men kräver ytterligare åtgärder mot ungdomskriminalitet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons