Annons

Förundersökning om falsk officer

Brott • Publicerad 6 februari 2020
En man anställdes av Försvarsmakten sedan han lämnat in ett falskt intyg om officersexamen. Arkivbild.
En man anställdes av Försvarsmakten sedan han lämnat in ett falskt intyg om officersexamen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Åklagare har inlett en förundersökning om huruvida en man har gjort sig skyldig till brott i samband med att han lämnade in ett falskt intyg om en officersexamen till Försvarsmakten, skriver Dagens Nyheter.

– Att ljuga i ett cv eller i en tjänsteansökan om sina meriter är inte straffbart i sig. Utan det är användandet av en förfalskad handling som är kriminaliserat, säger åklagare James von Reis till tidningen.

Annons

Mannen har haft flera tjänster inom Försvarsmakten, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och Kustbevakningen.

Kustbevakningen har anmält honom sedan Dagens Nyheter avslöjat att underlaget till officerens rekrytering varit falskt.

Försvarsmakten har bekräftat att mannen inte har en officersexamen. Officeren ska även ha ljugit om att han har körkort och en akademisk examen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons