Annons

Fortum slutar göra bioenergi av hästbajs

Energi • Publicerad 9 juni 2019
Stallägare har kunnat utbyta strö och hästbajs i projektet Horsepower, men nu lägger Fortum ner verksamheten. ArkivbildFoto: Michael Probst/AP/TT

Elföretaget Fortum lägger ner projektet med att göra biobränsle av hästbajs i Sverige. Svensk lagstiftning sätter käppar i hjulet, rapporterar Lantbrukets affärstidning

Sedan 2017 har stall i Stockholmsregionen med minst fem hästar kunnat delta i projektet Horsepower. Stallen får torrströ levererat till sig och sedan hämtas ströet blandat med bajs från hästarna. Den mixen eldas sedan i kraftvärmeverk. Men i sommar läggs projektet ner.

Annons

– Det är tråkigt, jättetråkigt, säger Per Harsem, som är ansvarig för verksamheten i Sverige, till tidningen

En bidragande orsak är svenska myndigheters tolkning av miljölagarna. Trots att miljölagstiftningen i Sverige och Finland är väldigt lika så tolkas den på olika sätt, enligt Fortum. Projektet kommer att fortsätta i Finland.

– Vi skulle ha gjort bättre research innan vi klev in i Sverige, säger Per Harsem.

Ett av problemen är svenska myndigheters krav på att gödseln inte får lagras under bar himmel, utan måste täckas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons