Annons

Fortsatta strider mellan folkgrupper i Darfur

Sudan • Publicerad 13 juni 2022
Sudanesiska flyktingar. Arkivbild.
Sudanesiska flyktingar. Arkivbild.Foto: Nasser Nasser/AP/TT

Omkring 100 människor har dödats i västra Darfur i Sudan sedan strider om land utbrutit mellan arabiska och afrikanska folkgrupper i staden Kulbus, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR och en lokal ledare.

Den lokale ledaren Abkar al-Toum hävdar att minst 62 kroppar hittats sedan milisgrupper satt eld på fler än 20 byar. Många ska också vara försvunna.

Annons

Striderna är de senaste i raden under våren mellan rivaliserande grupper i Darfur, och följer på instabilitet efter en militärkupp i oktober förra året. Efter den senaste veckans oroligheter befinner sig 5 000 familjer på flykt, enligt lokala myndigheter.

Darfur sargades svårt av ett inbördeskrig som bröt ut 2003, där lokala folkgrupper ansåg sig förtryckta av regeringen i Khartum som då leddes av Omar al-Bashir. Över 300 000 dödades och minst 2,5 miljoner flydde sina hem i våldet som följde, enligt FN.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons