Annons

Hedrade offer i Pekingmassaker – över 30 gripna

Över 30 personer uppges ha gripits i Hongkong för att de hedrat årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989, den 4 juni.
Hongkong • Publicerad 4 juni 2023
En aktivist förs bort av polis på söndagen, årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989.Foto: Louise Delmotte

Bland de gripna finns ledaren av det oppositionella partiet LSD ("Samlade socialdemokrater"), Chan Po-ying och en framstående demokratiaktivist, Alexandra Wong, även känd som "mormor Wong".

Po-ying och Wong ska ha hållit i blommor och ljus under en fredlig demonstration i ett shoppingområde i staden när de omringades av myndighetspersoner och fördes till polisbilar.

Annons

Åtta personer greps dagen innan årsdagen – bland dem artister och aktivister. Sent på söndagen uppgav polisen att man gripit ytterligare 24 personer, skriver nyhetsbyrån AP.

Massakern har uppmärksammats i Hongkong varje år, fram tills att det förbjöds år 2020 i samband med att en ny säkerhetslag infördes.

Vissa av de gripna står nu misstänkta för "uppvigling" och "förargelseväckande beteende", enligt polisen i Hongkong.

I år har det gått 34 år sedan de studentledda protesterna på Himmelska fridens torg i Peking slogs ned med våld. Minst flera hundra människor dödades, enligt vissa uppgifter uppemot 3 000.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons