Annons

Fortsatt stopp för norska hundar

Husdjur • Publicerad 10 september 2019
Svenska Kennelklubben beslutade på tisdagen att förlänga stoppet för norska hundar på svenska utställningar, prov och tävlingar. Beslutet gäller tills vidare. Arkivbild.
Svenska Kennelklubben beslutade på tisdagen att förlänga stoppet för norska hundar på svenska utställningar, prov och tävlingar. Beslutet gäller tills vidare. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Svenska Kennelklubben beslutade på tisdagen att förlänga stoppet för norska hundar på svenska utställningar, prov och tävlingar. Beslutet gäller tills vidare.

Det var i slutet på augusti som en dödlig hundsjukdom bröt ut. Hundar, speciellt i Oslotrakten, drabbades av akut blodig diarré. För minst 26 hundar har det lett till en hastig död. Norska myndigheter vet ännu inte vad som orsakar utbrottet.

Annons

Ännu finns det inga uppgifter att någon hund i Sverige ska ha drabbats.

Som en försiktighetsåtgärd stoppade Svenska Kennelklubben i förra veckan norska hundar från att tävla och delta i svenska arrangemang. Nu förlängs stoppet.

Också Norsk Kennel Klub har vidtagit åtgärder. Alla hundutställningar och hundtävlingar har ställts in denna vecka, inga norska landslags skickas till internationella tävlingar och man rekommenderar sina medlemmar att inte delta i hundevenemang utomlands.

Svenska Kennelklubben följer utvecklingen och beslutet kommer att prövas igen under nästa vecka.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons