Annons

Fortsatt stilla på bomarknaden

I takt med sprickande knoppar och spirande träd steg temperaturen även på bostadsmarknaden – om än marginellt.
Prisökningen ligger dock i linje med de förväntade säsongsvariationerna och ett stort utbud till salu hotar att vända trenden.
Bostadsmarknad • Publicerad 9 maj 2019
Foto: Tomas Oneborg/TT

Jämfört med föregående månad steg villapriserna i riket med en procent. Bland storstadsregionerna utmärkte sig Storstockholm mest med en ökning på 2 procent – trots att villautbudet här var 10 procent större än i fjol.

Enligt Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm, brukar villapriserna generellt stiga något under våren.

Annons

– Det är fler som tänker på att köpa villor just nu och därför går priserna upp, säger han.

Även på årsbasis ökade priserna med 1 procent, med stora variationer mellan regionerna. I Stormalmö steg villapriserna med 5 procent på ett år medan Storstockholm inte ökade alls.

Stormalmö leder ökningen

Att prisutvecklingen varierar förklarar Fredrik Kullman med att orter med många dyra villor drabbats hårdare av de förstärkta amorteringskraven.

Bostadsrättsmarknaden präglades under april av en mer avvaktande hållning. Sett till riket var priserna oförändrade jämfört med månaden före. På årsbasis kröp dock även bostadsrättspriserna försiktigt uppåt – också här med Stormalmö i topp bland storstadsregionerna.

– Generellt är det en lite positivare bild, om man med det menar att priserna rör sig lite uppåt efter en ganska lång period av avvaktande, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Att priserna trots allt stiger och att antalet faktiska försäljningar ökar tror han delvis beror på att köparna vant sig vid de nya amorteringskraven.

Sommarstiltje väntas

– Nu är det vår och vi befinner oss två år från det första amorteringskravet och ett år från det andra.

Enligt Staffan Tell, talesperson för bostadssajten Hemnet, talar mycket för att det gamla utbudsrekordet för bostadsrätter till salu från i fjol är på väg att slås.

– Vi ligger högre än vad vi gjorde under samma vecka i fjol. Säsongsmässigt brukar utbudet öka något i maj.

Om priserna fortsätter uppåt trots detta återstår att se.

– Under sommaren går volymerna ner. Men nu har vi maj framför oss och då brukar det fortsätta i samma riktning, säger Per-Arne Sandegren.

Helen Preutz/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons