Annons

Fortsatt färre recept på antibiotika

Sjukvård • Publicerad 11 juni 2019
Mätning av resistens och känslighet av antibiotikas effekt på bakterier i en odling. Arkivbild.
Mätning av resistens och känslighet av antibiotikas effekt på bakterier i en odling. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Försäljningen av antibiotika i Sverige fortsätter att minska. I fjol skrev läkare och tandläkare ut 296 recept per tusen invånare, vilket är en historiskt låg nivå. Minskningen märks i alla regioner och gäller alla åldersgrupper, rapporterar Folkhälsomyndigheten.

För att motverka antibiotikaresistens är det nationella målet att komma ned till 250 recept per tusen invånare och år. Målet har redan nåtts i region Västerbotten och region Jämtland, medan Gotland ligger högst med 340 recept per tusen invånare. När målet sattes för ett tiotal år sedan låg förskrivningen i landet på 450 recept per tusen invånare

Sett över tid ökar de flesta typer av antibiotikaresistens långsamt, men i ett internationellt perspektiv är läget i Sverige relativt gott, enligt Folkhälsomyndighetens rapport.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons