Annons

Fortsatt blodbrist på flera håll i landet

Det råder fortsatt akut blodbrist i flera delar av landet. Organisationen Geblod uppmanar människor i bland annat Skåne och Göteborg att ge blod.
Medicin • Publicerad 6 maj 2019
Det råder blodbrist i flera delar i landet. Arkivbild.
Det råder blodbrist i flera delar i landet. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

I flera regioner råder brist på blod och några fall är bristen akut. Därför uppmanar Blodcentralen blodgivare att vända sig till närmaste vårdcentral i Skåne, Uppsala, Göteborg och Stockholm.

Främst är det blodgrupperna A och O som efterfrågas och i Skåne behövs även blodgruppen B. Samtidigt går även Geblod ut med information om läget till blodgivarna.

Annons

– Bristen kan bland annat bero på att det har varit flera röda dagar, vilket inneburit att vi inte haft full kapacitet på våra verksamheter. Blodgivarna har kanske inte heller haft möjlighet att komma till oss. Vi har förmodligen också haft ett stort utflöde av blod till vården, säger Enisa Deumic, kommunikatör och blodsamordnare på Geblod.

Men det finns enligt Deumic ingen risk för att patienter ska bli utan blod.

– Den risken har inte funnits den senaste tiden. Blodverksamheterna i landet hjälper varandra när det behövs, säger Enisa Deumic.

Beri Zangana/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons