Annons

Fortsatt blåsigt men stormen avtar

Det blir fortsatt blåsigt under måndagen, men inte alls som under söndagen.
– Vi har plockat bort den ena varningen efter den andra och nedgraderat klass 2-varningar, så just nu är det bara Gotland som har klass 2 kvar och den kommer väl inte att vara kvar särskilt länge, säger SMHI:s meteorolog Lars Knutsson till TT vid 04-tiden.
Väder • Publicerad 10 februari 2020
En stormspanare tar en selfie vid Sundspromenaden i Malmö när stormen Ciara drog in över södra Sverige på söndagseftermiddagen.
En stormspanare tar en selfie vid Sundspromenaden i Malmö när stormen Ciara drog in över södra Sverige på söndagseftermiddagen.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det blir blåsigt under dagen men inte som i går (söndag), det är inte så mycket vindvarningar förutom kulingar till havs, säger Lars Knutsson.

Framför allt Bohuslän och Skåne får fortsatt hårda vindar, om än inte lika kraftiga som under söndagen. Däremot varnar SMHI för höga vattenflöden i stormens spår.

Annons

– Det kom ju rätt mycket regn i Västra Götaland i går så våra hydrologer utfärdade en varning som ligger kvar. Den gäller höga flöden i en del vattendrag, men det är klass 1-varningar, säger Knutsson.

Det varnas också för högt vattenstånd i Norra Kvarken, Bottenviken, Skagerrak och Kattegatt, och de varningarna kommer att ligga kvar ett tag under måndagen.

– Sedan har vi fjällvädersvarningar i Jämtlandsfjällen men det är ju lite vardagsmat så här års.

När stormen drog in under söndagen påverkades tåg, bussar, färjor och vägar. Under kvällen och natten har det fortsatt att rapporteras om nedfallna träd, och buss- och tågtrafiken påverkas fortfarande.

Flera broar stängdes under söndagen, bland annat Öresundsbron. Den har öppnat igen, men vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron.

Fortfarande är omkring 15 500 hushåll utan el i den södra halvan av landet.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons