Annons

Försvunnen "USA-spion" tillbaka i Nordkorea

Många är myterna som sprids om det slutna Nordkorea.
Nyligen kom rapporter om utrensningar i den högsta kretsen kring ledaren Kim Jong-Un.
Men nu har diktatorns närmaste män dykt upp igen.
Nordkorea • Publicerad 4 juni 2019
Den nordkoreanske generalen Kim Yong-Chol, är andreman under Nordkoreas ledare, tillsammans med USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
Den nordkoreanske generalen Kim Yong-Chol, är andreman under Nordkoreas ledare, tillsammans med USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

I veckan rapporterade medier om att general Kim Yong-Chol, som lett dialogen med USA, anklagats för att ha spionerat för USA:s räkning. Varken han eller Kim Yo-Jong – nära rådgivare till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och en av de medverkande vid toppmötet med USA:s president Donald Trump tidigare i år – satt kvar på sina poster.

Enligt den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo hade båda två placerats i arbetsläger.

Annons

Uppgiften tillskrevs en anonym källa, som inte gick att kontrollera. Och det spekulerades i att Kim Jong-Un var missnöjd med de kollapsade nedrustningssamtalen med USA.

I nordkoreansk tv

Men bara dagar senare – i samband med de så kallade masspelen, som är gigantiska propagandauppträdanden i huvudstaden Pyongyang – dök Kim Yong-Chol upp igen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även Kim Yo-Jong var på plats. Han befann sig vid den nordkoreanske diktatorns sida, visar den statliga nyhetsbyrån KCNA:s tv-sändningar.

Den nordkoreanska regimen är brutal, och för oliktänkande väntar fångläger, tortyr och avrättningar. Inte ens eliten kan känna sig säker. Kim Jong-Un inledde sitt styre med utrensningar inom maktapparaten, då till och med hans inflytelserika ingifte farbror Jang Song-Thaek avrättades efter anklagelser om landsförräderi.

Men inte sällan sprids rena osanningar om vad som händer i det slutna landet.

Uppäten av hundar

Diktatorns farbror sades ha ätits upp av 120 hundar. Det visade sig senare vara falskt, även om han de facto avrättades, skriver . Inte heller stämmer de osannolika rapporterna om att högt uppsatta nordkoreaner avrättats med luftvärnskanoner.

En före detta flickvän till Kim Jong-Un sades enligt tidningen Chosun Ilbo ha avrättas efter att ha tittat på pornografi. Falskt. Sångerskan Hyon Song-Wol dök upp i nordkoreansk tv kort därpå.

Myterna om Nordkorea blir lätt sprängstoff i medier världen över, trots att det handlar om spekulationer och anonyma källor. En orsak kan vara att många redaktioner resonerar att uppgifterna ändå inte går att verifiera med tanke på Nordkoreas slutna karaktär.

Kanske sväljer också medier historierna eftersom Nordkorea i sig självt redan är så udda, med en ledarkult som kan tyckas vara hämtad ur en sagobok.

Vad som hänt med Kims särskilde USA-sändebud Kim Hyok-Chol är ännu inte känt. Chosun Ilbo rapporterade förra veckan att han avrättats. Kanske är det bäst att avvakta med att fastslå detta.

Filip Norman/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons