Annons

Försvarsministrar diskuterade gasläckor

Säkerhet • Publicerad 3 oktober 2022
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsministrarna för länderna inom den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF) höll under måndagen ett videomöte om läckorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

JEF fördömer "i starkaste möjliga ordalag det hänsynslösa sabotaget i Östersjön" och överväger nu möjliga svarsåtgärder inklusive "ökad maritim närvaro", "ökad inhämtning av underrättelseuppgifter" och "spaningsaktiviteter". Ministrarna diskuterade även att mer frekvent göra gemensamma lägesbedömningar och att samarbeta för att säkra "kritisk infrastruktur".

Annons

Sverige representerades av den avgående försvarsministern Peter Hultqvist (S).

JEF startades på brittiskt initiativ 2014 och Sverige har varit medlem sedan 2017. Övriga medlemsländer är Finland, Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen och Nederländerna. Insatsstyrkan ska snabbt kunna sättas in i en kris- eller konfliktsituation.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons