Annons

Försvaret vill se nya regler för sjöminor

Försvar • Publicerad 2 juni 2023
Försvaret vill ha större möjligheter att lägga ut minor till havs. Arkivbild.
Försvaret vill ha större möjligheter att lägga ut minor till havs. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Försvarsmakten vill kunna lägga ut sjöminor i svenska vatten i så kallade gråzonslägen – alltså innan regeringen utlyst höjd beredskap, rapporterar SVT.

I en skrivelse till regeringen förklarar Försvarsmakten att det behövs nya regler för att ”snabbt kunna agera vid risk för väpnat angrepp”. I dag regleras detta av en generalorder från 1967.

Annons

"Det finns ett behov av att i vissa snabbt uppkomna mycket allvarliga lägen (före höjd beredskap) kunna lägga ut okontrollerbara sjöminor även innan regeringen har hunnit fatta beslut om detta”, skriver Försvarsmakten.

Så kallade okontrollerbara minor kan utlösas genom magneter eller ljudvågor och har inte används i skarpt läge på mycket länge.

– Det gjorde man senast under andra världskriget, säger örlogskapten Anders Ellström, som arbetat med skrivelsen till regeringen, till SVT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons