Annons

Första överklagandet mot Cementa

Miljöföreningen Urbergsgruppen överklagar regeringens beslut att ge Cementa fortsatt tillstånd till stenbrytning på Gotland. Det uppger .
Ekonomi • Publicerad 7 december 2021
Cementas cementfabrik i Slite på Gotland. Arkivbild.
Cementas cementfabrik i Slite på Gotland. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Överklagan är inlämnad till Högsta förvaltningsdomstolen.

Urbergsgruppen vill även att domstolen ber EU:s domstol om ett förhandsavgörande och att Cementas stenbrytning stoppas i väntan på ett beslut.

Annons

När regeringen gav besked om det förlängda tillståndet meddelade flera miljöorganisationer att de hade för avsikt att överklaga. Fram till måndagskvällen var Urbergsgruppen den enda som lämnat in sin begäran.

Det tillfälliga tillståndet som regeringen beslutade om i mitten av november gäller till den sista december 2022 och innebär att Cementa får tid att bryta den volym som företaget tidigare hade tillstånd för, men som det inte hann bryta före den 31 oktober när den ursprungliga tillståndstiden löpte ut.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons