Annons

Första kvinnliga domarna svärs in i Kuwait

Kuwait • Publicerad 4 september 2020
Kuwaits parlament röstade 2005 för att tillåta kvinnor att ställa upp i och rösta i val. Arkivbild.
Kuwaits parlament röstade 2005 för att tillåta kvinnor att ställa upp i och rösta i val. Arkivbild.Foto: Gustavi Ferrari/AP/TT

Kuwait har svurit in sina första kvinnliga domare efter en lång juridisk strid om att låta kvinnor inneha ämbetet. Av 54 nya domare som utsågs under torsdagen var åtta kvinnor, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Kuna.

Kvinnor kan inneha höga positioner inom den statliga förvaltningen i Kuwait. Samtidigt begränsas många kvinnor socialt av sina familjemedlemmar, särskilt i konservativa familjer.

Annons

Lulwa Salih al-Mulla leder en kvinnorättsorganisation som länge har kämpat för kvinnors rätt att arbeta som domare i Kuwait.

– De här utnämningarna är hjärtevärmande och vi känner att vi tar viktiga steg mot att närma oss utvecklade länder, säger hon.

Kvinnor fick rösträtt och rätt att ställa upp i val i Kuwait år 2005. Fyra år senare valdes de första kvinnliga parlamentarikerna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons