Annons

Först gröt, sedan går han in i studion

Han skriver låtar med Kurt Wallanders dotter och en melodifestivalsångerska.
Nyheter • Publicerad 3 december 2003
Joakim Övrenius på plats i sin annorlunda studio.
FOTO. LARS JOHANSSON
Joakim Övrenius på plats i sin annorlunda studio. FOTO. LARS JOHANSSONFoto: 

Joakim Övrenius var bara tolv år när han skrev sin första låt. Nu sitter han i i en timrad stuga som är omkring hundra år i Övraby utanför Söderåkra.

Här har han byggt upp en liten studio i en miljö som för tankarna till ett fattig-Småland där det var ganska långt till datorer, mixerbord och inspelningsmöjligheter. Fälten ligger öppna och vindpinade utanför stugknuten, inne är det betydligt mer ombonat. Trasmattor på trägolvet, öppen spis, frilagda bjälkar i taket och hyllor med garn (!) på väggarna.

Annons

- Det har varit både svinhus och garnbod här tidigare, förklarar Joakim Övrenius.

Tillsammans med kompisen Pierre Nilsson driver han företaget Softwall Productions. Namnet passar bra med tanke på vad som finns på hyllorna.

- Softwalls är också ett namn på ett ställe där man brukar låsa in folk. Men det bjuder vi på.

Fyra år när han sjöng offentligt

Joakim Övrenius skrattar. Det gör han ofta. Ser ut att trivas med tillvaron. Att få syssla med musik på heltid har varit en vision sedan tiden på musikgymnasiet i Oskarshamn.

Nu sitter han i Söderåkra och skriver låtar, producerar och mixar material till Ida Sundelius och Mikeylas kommande plattor. Han gillar kombinationen av jobb.

- Jag är inte stjärna på något, definitivt ingen musiker, men på något sätt hänger det ihop, och det är kul.

Drivkraften har Joakim Övrenius haft länge. Han var fyra år när han sjöng offentligt första gången.

- Det var väl i församlingshemmet efter kaffet...

Tolv år gammal skrev han sin första låt och blev trea i en talangtävling i Torsås. På gymnasiet i Oskarshamn arrangerade han en schlagerfestival tillsammans med Pierre Nilsson.

Annons

- Det kostade 80 000 kronor. Ett rätt dyrt specialarbete, säger han och skrattar.

Under ett år var Joakim Övrenius dessutom dansbandsmusiker i Rose-Maries Orkester.

- Lärorikt. Vi låg på Svensktoppen och spelade live i radio. Kul.

Lättare att skriva på uppdrag

I dag är han starkt integrerad med Pama Records i Kristianopel. Uppdragen kommer ofta därifrån.

Att skriva låtar med Jenny Rudell, som spelar Kurt Wallanders dotter i tv-dramatiseringarna av Henning Mankells romaner och Camilla Lindén, melodifestivalsångerska, är något han gör på sidan av. Fokus ligger just nu på Mikeylas och Ida Sundelius skivor.

- Det är mycket lättare att skriva på uppdrag. Du vet genre, du vet ungefär hur det ska låta, syftet och du ser artisten framför dig, säger Joakim Övrenius.

Drömmar har han. Men fötterna verkar stå stadigt i den småländska myllan. Branschens egenheter har han koll på. Vet att det nästan är omöjligt att få med en låt på en etablerad artists skiva, hur snabbt det går - "spännande och skrämmande" - och var branschen har sitt epicentrum. Och det är inte Övraby i sydöstra Småland.

- Allt händer i Stockholm. Där finns artisterna, låtskrivarna, förlagen och många studior. För- och nackdelar? Här är det lugnt, jag har låga omkostnader. En kompis har 300 kvadratmeter studio på Sveavägen. Det är inte lika billigt.

Joakim Övrenius säger att han inte funderar så mycket. Här i Övraby kliver han upp "hyggligt tidigt", äter sin havregrynsgröt, lämnar huset, kliver in i sin studio och börjar jobba.

Annons

Tiden talar för honom.

- Så är det ju. Jag har fortfarande mycket att lära, lång väg att vandra. Så länge det är kul fortsätter jag. Självklart vill jag ha ut mitt material, tjäna mer pengar, samtidigt försöker jag se det som ett vanligt jobb. Det är inte passion varje dag även om du gör vad du tycker om.

Peter Ahlén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons