Annons

Förslag: Öka sekretess kring jakt och jägare

Brott • Publicerad 8 december 2022
Naturvårdsverket vill öka sekretesskyddet kring uppgifter om jakt och jägare. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Enligt Naturvårdsverket förekommer det att de som genomför skydds- och licensjakt utsätts för hot och trakasserier, liksom de som vill ansöka om skyddsjakt. Myndigheten föreslår nu författningsändringar för att öka sekretesskyddet kopplat till jakt och jägare.

Verket pekar i redovisningen av ett regeringsuppdrag på att nuvarande regler inte ger ett heltäckande skydd för jägaruppgifter hos myndigheter. Därför föreslås ändringar i offentlighets- och sekretesslagen.

Annons

Naturvårdsverket vill stärka skyddet av uppgifter om vapen, möjliggöra för myndigheter att skydda uppgifter om den som ansöker om skyddsjakt samt stärka skyddet av uppgifter om jägare hos myndigheterna.

Samtidigt anser verket att det fortfarande ska gå att få ut beslut om jakt även om personuppgifter som kopplas till den är maskade på grund av sekretess.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons