Annons

Förslag på höjt lönekrav för arbetsinvandrare

Regeringen vill att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ska höjas kraftigt. Dagens lönenivå leder till fusk och osund konkurrens, menar Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).
Arbete • Publicerad 8 juni 2022
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vill se ytterligare krav på arbetskraftsinvandring.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vill se ytterligare krav på arbetskraftsinvandring.Foto: Henrik Montgomery/TT

På torsdagen väntas regeringen fatta beslut om en lagrådsremiss som föreslår att en arbetskraftsinvandrare ska ha en anställning som ger en god försörjning. I dag ligger kravet på en minimilön på 13 000 kronor i månaden. Den summan vill regeringen ska mer än fördubblas.

– Det är en nivå som har bidrag till grovt utnyttjande på svensk arbetsmarknad och grogrund för fusk och dumpade löner, säger Anders Ygeman (S) på en pressträff.

Annons

– Vi ska inte ha arbetskraftsinvandring till jobb som inte kräver utbildning och där det inte råder brist på arbetskraft.

Vad den nya lönenivån ska ligga på är ännu inte bestämt. Enligt Anders Ygeman är Moderaternas förslag på 80 procent av medianlönen, motsvarande 27 000-28 000 kronor, är en rimligt utgångspunkt.

– Där vill jag föra en diskussioner med de andra partierna och med arbetsmarknadens parter för att nå en bred uppslutning. Jag är helt övertygad att vi kommer komma överens, som jag tolkat det så finns ett brett stöd för det här.

Det nya försörjningskravet, som regeringen hoppas ska vara på plats till årsskiftet, är det senaste i raden av förslag på skärpningar för invandrad arbetskraft.

Den 1 juni började flera nya skärpta regler att gälla. De innebär bland annat att ett nytt uppehållstillstånd införs för vissa högkvalificerade och välutbildade personer, och att ett anställningsavtal krävs för ett arbetstillstånd.

Anders Ygeman tycker inte att de förslagen som redan lagts fram på området är tillräckliga.

– Jag ser snarare att det behövs ytterligare saker framöver. Vi kommer bland annat att öka kontrollen och påföljden för de som fortsätter att utnyttja systemet.

Fakta: Nya regler om arbetskraftsinvandring

Reglerna som börjar gälla den 1 juni innebär bland annat att:

Ett nytt uppehållstillstånd för vissa högkvalificerade och välutbildade personer införs.

Ett anställningsavtal krävs för ett arbetstillstånd.

Arbetsgivare kan bli skyldiga att anmäla om anställningsvillkoren ändras och blir mindre förmånliga.

Kompetensutvisningar ska motverkas – det vill säga arbetskraftsinvandrare ska inte utvisas på grund av mindre fel.

Ett försörjningskrav införs vid anhöriginvandring kopplat till utländsk arbetskraft.

Migrationsverket ska kunna kräva att en arbetsgivare redovisar arbetsvillkoren för en utlänning som beviljats arbetstillstånd.

Brottet organiserad människosmuggling omfattar även arbetstillstånd som utfärdats på osanna uppgifter.

Källa: Sveriges riksdag

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons